Štrajkovi bi mogli da ugroze vladu

Stabilnost vlade mogla bi da bude ugrožena ukoliko protesti u Srbiji poprime veće razmere, kaže ekonomski analitičar Miroslav Prokopijević.

Izvor: B92

Nedelja, 17.01.2010.

00:48

Default images

"Manevarski prostor i štrajkača i vlade je sužen. Ova vlada se prema dosadašnjim štrajkovima ponašala vrlo meko i time je dala signal svim budućim štrajkačima. Svi koji su tražili nešto dobili su bar neki minimum. Time je vlada signalizirala svima da stanu u red i da krenu da je pritiskaju", kazao je Prokopijević.

Prema njegovim rečima, ispunjavanje zahteva štrajkača će "sigurno dovesti", između ostalog, i do rasta penzija iznad ravnotežnog nivoa što će posle dovesti i do inflacije.

"Ako bi protesti dobili neke veće razmere to bi moglo da ugrozi stabilnost vlade. Ali ono što je bitno jeste da se na ulici ne može rešiti problem zbog koga protesti nastaju", kazao je on i dodao da blokade puteva i pruga mogu samo da odvrate investitore što će izazvati još težu socio-ekonomsku situaciju.

Prokopijević je ocenio da Srbiji preti esklacija štrajkova i blokada i naveo da je "generalni uzrok" štrajkova to što posle 2000. godine ni politička elita u Srbiji ni građani nisu hteli prave reforme. On je ocenio da samo reforma može da obezbedi više ulaganja i više radnih mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: