Srbijagas će vredeti milijarde evra

Generalni direktor preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović procenjuje da Srbijagas danas vredi tri puta više nego kada je on preuzeo funkciju generalnog direktora.

Izvor: B92

Subota, 16.01.2010.

12:56

Default images

"Dakle, oko 600 miliona evra. Ako se realizuje projekat interkonekcije, izgradi 'Južni tok', nova skladišta gasa...vredeće više milijardi", kazao je Bajatović i dodao da Srbijagas nastavlja da se zadužuje, ali ne da bi plaćao dugove za gas, nego da bi novac investirao u profitabilne poslove.

On dodaje da su gubici od 107 miliona evra za prošlu godinu nastali ne kao posledica lošeg poslovanja Srbijagasa, već velikih razlika između nabavne i prodajne cene gasa i neće biti prepreka tom javnom preduzeću da se kod banaka i dalje zadužuje u svim onim poslovima koji se pokažu opravdanim.

Bajatović kaže da je najbolji dokaz da će banke Srbijagasu i dalje davati kredite - kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od oko 150 miliona evra – i dodaje da očekuje da će 26. januara EBRD dati zeleno svetlo za taj kredit.

On je naveo da, kada je reč o ovoj godini, prioritet je da se reši pitanje imovine između NIS-a, Vlade i Srbijagasa, završi konverzija dugova Srbijagasa, osposobe za rad Azotara, MSK i Fabrika stakla Paraćin.

"Ove fabrike treba da se uvedu u nove poslove koji će se isplatiti i njima i nama bar u delu troškova za gas koji im je dat za pokretanje proizvodnje, a koji će morati da plate", kaže Bajatović.

Prema njegovim rečima, ove firme će, u perspektivi, biti podizane kroz strateško partnerstvo. "Čim se ove firme podignu do određenog nivoa, tražiće se partneri, ali će se ići s realnom tržišnom vrednošću ovih preduzeća, kako bismo mogli da naplatimo i svoj ulog. Ne želim da dozvolim da napravimo veliki ulog, ispeglamo njihove bilanse i da neko dođe i kupi ih za tepsiju bureka", kazao je Bajatović.

„Južni tok“ prioritet u 2010.

Prioritet Srbijagasa u 2010. je završetak studije izvodljivosti za magistralni gasovod "Južni tok", kaže generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović.
"Sačekaćemo da nam Gasprom kaže šta projektujemo, a potom da 'Gasprom Germanija' uđe i formalno u izgradnju Banatskog Dvora, da se utisnu potrebne količine jastučnog gasa tj. maksimiziraju kapaciteti, kako bi se završila prva faza Dvora u koji će dnevno moći da se utiskuje tri miliona kubika a po potrebi povlači pet", kazao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, Gasprom treba nakasnije do 31. marta da uđe u ovaj posao, čime bi započela druga faza gradnje podzemnog skladišta. "A da li će tada krenuti druga faza, znaće se tek pošto se vidi koji su novi uslovi gradnje gasovoda 'Južni tok', odnosno kojom će se brzinom graditi", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: