Povišice ipak pod znakom pitanja

Da li će zaposleni u javnim preduzećima moći da računaju na povećanje zarada u toku ove godine znaće se nakon sastanka čelnika stranaka vladajuće koalicije.

Izvor: B92

Subota, 16.01.2010.

12:45

Default images

Novosti pišu, pozivajući se na izvor u Vladi Srbije, da je cena sporazuma sa sindikatima Elektroprivrede Srbije značajno veća od dobiti koja bi išla radnicima EPS jer daje prostor radnicima u drugim javnim preduzećima da, takođe, traže povišicu.

To, definitivno, ne može biti prihvatljivo i zato je i potrebno zauzeti stav na nivou koalicije kako bi se i u periodu koji dolazi jedinstveno nastupalo.

Vlada, trenutno, nema rešenje koje bi se, alternativno ponudilo Međunarodnom monetarnom fondu u zamenu za odmrzavanje zarada u javnom sektoru, kaže izvor Novosti i dodaje da zamrzavanje nominalnog iznosa plata i penzija u ovoj godini donosi državi uštedu od 60 milijardi dinara, odnosno dva odsto BDP.

Za isti iznos državna kasa bila bi bogatija samo ako bi se povećao PDV za dva odsto. Istina, državna preduzeća nisu na budžetu, ali se računa da će na ime dela dobiti iz ovih firmi, država imati prihod.

Kako Novosti saznaju, u sednici Vlade Srbije su svi članovi kabineta premijera Cvetkovića imali jedinstven stav, ali ne i rešenje za situaciju.

Za sada su, prenosi taj list, moguća dva rešenja. Jedno je da se, u nekom procentu, odobri povećanje zarada u svim javnim preduzećima koja su profitabilna, dok bi sa „starim“ platama ostali oni koji su na subvencijama države.

Među tim firmama su, da podsetimo, „Železnice Srbije“ i Rudnici podzemne eksploatacije. Inače, baš u tim državnim preduzećima su i danas plate ispod proseka ostatka javnog sektora.

„Ministarstvo finansija smatra da u datim okolnostima zahtevi za povećanje zarada i drugih davanja sa kojima izlaze pojedini sindikalni predstavnici nekih javnih preduzeća nerealni, pa čak i u suprotnosti sa trenutnim mogućnostima sistema javnih finansija. Oni ne uzimaju u obzir ni položaj drugih budžetskih korisnika koji podjednako dele teret ekonomske krize, odnosno penzioneri, zdravstveni i obrazovni radnici“, kaže Vuk Đoković, državni sekretar Ministarstva finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: