Deficit sa Nemačkom 600 mil. evra

Najnoviji podaci nemačkog Statističkog zavoda pokazuju da će trgovinska razmena Srbije i Nemačke u prošloj godini biti na znatno nižem nivou od one u 2008.

Izvor: Tanjug

Subota, 16.01.2010.

12:37

Default images

Razmena najverovatnije neće preći prvobitno predviđene dve milijarde evra, saopštila je Delegacija nemačke privrede u Beogradu koja navodi da "globalne posledice svetske ekonomske krize u protekloj godini nisu, na žalost, poštedele ni trgovinske odnose između Nemačke i Srbije".

U saopštenju se ukazuje da će, posle više godina konstantno uvećavanog uvoza u Srbiju, "uvozni volumen, odnosno krajnji saldo" u vidu spoljnotrgovinskog deficita sa Nemačkom opasti sa blizu jedne milijarde na oko 600 miliona evra.

Istovremeno, znatno je opao izvoz srpske robe u Nemačku koji je u 2008. godini dostigao 766,36 miliona evra, a očekuje se da srpski izvoz u 2009, pošto budu obradjeni podaci za novembar i decembar, bude na približnom nivou iz 2006. godine kada je iznosio 519,2 miliona evra.

"Međutim, sve veći interes obe strane za dalje unapređivanje ekonomske i bilateralne saradnje između dve zemlje pokazuje da će i njihova trgovinska razmena u 2010. godini ponovo beležiti rast", naglašava se u saopštenju.

Prema podacima nemačkog Statističkog zavoda o trgovinskoj razmeni Srbije i Nemačke od januara do oktobra 2009. godine, ukupna razmena u tom periodu iznosila je oko 1,5 milijardi evra.

Vrednost srpskog uvoza iz Nemačke bila je oko milijardu evra, a izvoza iz Srbije u Nemačku oko 490 miliona evra. Spoljnotrgovinski deficit na srpskoj strani bio je oko 517,6 miliona evra.

Ukupna razmena prošle godine iznosila je oko 2,5 milijarde evra, vrednost srpskog izvoza u Nemačku bila je oko 766,4 miliona evra, a uvoza iz te zemlje u Srbiju oko 1,7 milijardi evra. Spoljnotrgovinski deficit Srbije u 2008. godini iznosio je oko 968,3 miliona evra.

Prema podacima ambasade Nemačke u Beogradu, ulaganja nemačkih firmi u Srbiji u procesu privatizacije dostigla su cifru od oko 1,2 milijarde evra, a predstavništvo nemačkih komora u Beogradu smatra da su nemačke firme znatno više uložile u privredu Srbije, nego što zvanične statistike pokazuju, jer se procenuje da je više od trećine svih austrijskih investicija poreklom nemački kapital.

Nemačka kompanija Reum, kako je najavljeno, nastavlja izgradnju fabrike za proizvodnju autodelova u Svilajncu 1. februara 2010. godine, a ta kompanija namerava da do 2012. zaposli više od 350 radnika, koje će poslati na obuku u Nemačku.

Kompanija Medsorga gradiće u Kraljevu fabriku za reciklažu - preradu otpada, čiji kapacitet treba da bude veći od potreba te opštine, što bi omogućilo priključivanje novih partnera iz tog dela Srbije, a projekat bi dobio regionalni značaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: