Dinar ponovo pada, sutra na 97,47

Kurs dinara sutra će ponovo oslabiti prema evru za 14 para ili 0,14 odsto i zabeležiti najnižu vrednost od uvođenja evra 2002, i to 97,4670 dinara za evro.

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

17:49

Default images

Kurs dinara je od Nove godine do juče bio u neprekidnom padu prema evru, kada je ojačao za 10 para, a NBS je prošle nedelje dva puta intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, prodajom ukupno 37 miliona evra, da bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio je da će centralna banka pomno pratiti kako se odvijaju stvari s kursom dinara i, ako bude potrebno, intervenisaće jer ima dovoljno deviznih rezervi, ali ih neće koristiti u prevelikom obimu da bi zadovoljila bilo čije želje.

Jelašić je poručio da svaka intervencija na deviznom tržištu znači smanjenje deviznih rezervi zemlje i zapitao ko će sutra da stvori te devize kako bi se izmirile obaveze koje pristižu, tim pre što one potiču iz zaduženja.

Ekonomista Stojan Stamenković kaže da bi do kraja januara kurs dinara prema evru trebalo da bude stabilizovan, ističući da je pri puštanju većih količina dinara na tržište bila neophodna koordinacija centralne banke i Ministarstva finansija.

Ministarka finansija Diana Dragutinović demantovala je da je kurs evra ovih dana skočio zbog isplate budžetskih korisnika, nakon usvojenog rebalansa budžeta, naglašavajući da za slabljenje dinara nije kriva Vlada Srbije.

U 2010. godini dinar je bio najjači 4. januara kada je srednja vrednost prema evru bila 95,9679 dinara, a najslabiji biće u utorak, 12. januara kada će iznositi 97,4670 dinara. Dinar je u 2009. godini bio najjači 5. januara, kada je srednji kurs bio 89,5436 dinara za evro, a najslabiji 7. decembra, kada je zvanični srednji kurs iznosio 96,5657 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: