Koridor 11 prioritet broj dva

Ministar infrastrukutre Milutin Mrkonjić kaže da izgradnja autoputa Beograd-Južni Jadran, na takozvanom Koridoru 11, predstavlja prioritet za Vladu.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.01.2010.

19:16

Default images

Izgradnja autoputa trebalo bi da počne u martu i predstavlja za Vladu Srbije prioritet "broj dva" u politici rešavanja saobraćajnih problema u infrastrukturi, izjavio je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

"Što se tiče Vlade Srbije, mi smo potpuno jasni. Za nas dilema nema. Koridor 11 je u ovom trenutku prioritet broj dva u našoj politici rešavanja saobraćajnih problema u infrastrukturi", rekao je Mrkonjić, podsećajući da taj koridor treba da poveže Rumuniju i Italiju preko Srbije.

"To je autoput i pruga na delu od Temišvara preko Vršca, Beograda, Čačka, prema Podgorici, Baru i Bariju. To je izlazak italijanskih preduzeća s juga te zemlje u Rumuniju, gde danas ima preko 60.000 sicilijanskih preduzeća", rekao je ministar Mrkonjić.

On jei istakao da je ta transverzala vrlo važna i da će, ukoliko je EU prihvati za nov koridor, "biti obezbeđena najjeftinija sredstva evropskih banaka za realizaciju tog projekta". "Ubeđen sam da taj projekat ima itekako važnu ulogu u razvoju ovog evropskog regiona", istakao je Mrkonjić.

Za izgradnju autoputa Beograd-Južni Jadran iz državne kase izdvojene su dve milijarde dinara, a radovi bi, kako je najavljeno, trebalo da počnu u martu na delu od Beograda prema Čačku.

Pojedini analitičari smatraju da bi bilo bolje da se sva pažnja usmeri na Koridor 10. Ekonomista Milan Kovačević izjavio je da bi za Srbiju bila korisna izgradnja tog autoputa prema Jadranu, ali da treba napraviti ozbiljnu analizu šta će Srbija time stvarno dobiti.

"Barska luka je za Srbiju danas najmanje na trećem mestu što se tiče izlaska na more. Imamo više koristi od Istre i Crnog mora, nego preko Luke Bar", smatra Kovačević i ističe da je za Srbiju veoma važna reka Dunav, kako za teretni tako i putnički saobraćaj.

"Više treba da razmišljamo o vodenom putu do Crnog mora, jer ako idete bilo putem ili prugom do neke luke znatno je skuplje nego ako bi se u većoj meri aktivirala plovnost Dunava, makar do Beograda", rekao je on i istakao da je Srbija odavno morala da završi Koridor 10, kao i da bi trebalo više poraditi na koncepciji unapređivanja saobraćaja u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: