Fiskalne kase za advokate od marta?

Uredba Vlade Srbije kojom se advokaturi uvode fiskalne kase počinje da se primenjuje od 1. marta.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.01.2010.

15:58

Default images

Advokati u Srbiji moraće da počnu da evidentiraju promet preko fiskalnih kasa za oprilike tri meseca iako se protive takvom predlogu, tvrdeći da otvara mogućnost poreskim inspektorima da krše pravo privatnosti njihovih klijenata.

Uporedo s organizacionom reformom i finansijski deo pravosuđe pretrpeće izmene. Advokati će od marta morati da izdaju fiskalne račune svojim klijentima i na osnovu njih plaćaju porez.

U Advokatskoj komori Srbije kažu da fiskalizacija u advokaturi nije dobra iz više razloga. Osnovni problm je što će poreski inspektori moću da uđu u predmet i samim tim prekrše pravo na privatnost, ali i činejnica da imaju mogućnost, ako pronađu neku nepravilnost, odmah da zatvore tu kancelariju na dva meseca.

Dragoljub Đorđević, predsednik Advokatske komore Srbije, kaže da je predlog advokata “bio da advokati iz naše komore koji su stručnjaci za poresko i finansijsko pravo sednu zajedno sa stručnjacima ministarstva finansija i da se dogovore oko najprikladnijeg načina kontrole prihoda advokata. Do sada je to bilo paušalno oporezivanje”.

U Poreskoj upravi kažu da su njihovi inspektori i do sada imali mogućnost da uđu u predmete i kontrolišu obračunavanje i plaćanje PDV-a, ali da tu nema ni govora o kršenju zakona.

„U svim kontrolama koje je poreska uprava do sada vršila i koje će i ubuduće vršiti, svi podaci do kojih se dolazi ostaju kao tajna i po zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji smo u obavezi da ih čuvamo. Znači, nepovredivost informacija ostaje i dalje“, objašnjava Zoran Vasić, pomoćnik direktora Poreske uprave.

Strukovna udruženja iz inostranstva, ali i ministarstvo pravde Srbije podržali su advokate, uz obrazloženje da takva praksa ne postoji nigde u Evropskoj uniji i zatražili da se ta preispita. Međutim, u ministarstvu trgovine, koje je nadležno za ovu oblast, nisu stali na stranu advokata.

Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i turizma kaže da je „i kada su advokati i kada su taksisti u pitanju maltene nepodeljeni stav građana Srbije, korisnika njihovih usluga ili potencijalnih korisnika, da kada mogu svi, zašto ne bi i oni bili u sistemu i shodno svom radu, kvalitetu, plaćali porez državi“.

Ekonomista Miroslav Zdravković kaže da uvođenje fiskalnih kasa za advokate neće imati veliki uticaj na budžet. „Ako bih rekao da je ukupan trošak tužilastva i sudstva oko 19,4 milijardi dinara planiran za iduću godinu, ukupan promet koji ostvaruju advokati kreće se negde oko šest milijardi dinara, i na 300 milijardi uplaćenog PDV-a je relativno mala svota oporezovati sa još milijardu dinara advokate“, objašnjava on.

Ipak, Zrdavković kaže da je to „jako bitno u sklapanju celokupne price oporezivanja svih, a kada budu svi oporezovani onda ćemo i doći do nekog relativno pravednijeg društva u kojem će moći konkretno socijalna zaštita i drugi vidovi smanjenja poreskih stopa da se snižavaju“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: