Nema presuda protiv monopolista

Predsednica Komisije za zaštitu konkurencije Dijana Marković-Bajalović kaže da u 2009. sud nije doneo nijednu presudu protiv monopolista.

Izvor: Blic

Sreda, 06.01.2010.

12:14

Default images

Komisija za zaštitu konkurencije podnela je desetak rešenja sudskim instancama u 2009. godini, a neka rešenja Komisije provlače se kroz sudove od 2006. godine, dok su presuđena samo ona koja obaraju njena rešenja. To za epilog ima činjenicu da se od 2005. godine, po pitanju monopola, u Srbiji nije ništa promenilo, kaže ona.

"Od 2005. godine, kada je Komisija donela rešenje i zabranila koncentraciju C marketa ništa se nije promenilo po pitanju monopolista. Neko punih pet godina koristi da bi ostvario monopolski položaj", rekla je Marković-Bajalović.

Ona je istakla da to što nema nijedne sudske odluke koja potvrđuje rešenje Komisije govori o neefikasnosti države. "Nije dovoljno da se donese zakon već je bitna je i njegova primena. Do sada je bilo opravdanje da ne postoji odgovarajući zakon o zaštiti konkurencije, a sada imamo novi zakon i na redu je da država pruži punu podršku za njegovu primenu", kazala je predsednica Komisije. Prema njenim rečima, najveći monopoli su u trgovini, preradi poljoprivrednih proizvoda i žitarica, kao što je soja i gde je dominanto učešće kompanije "Viktoria oil", čiji je jedan od vlasnika Milija Babović.

Dominantan položaj u preradi mleka, kako je dodala, ima kompanija Salford u sastavu Denjub grupe, a u proizvodnji cigareta Britiš ameriken tobako (BAT), a slede ga Filip Moris i Monus čiji je vlasnik Predrag Ranković.

Marković-Bajlović je rekla da u proizvodnji ulja postoji oligo-struktura u kojoj su Dijamant, Agrokor i Invej, dok monopol u energetici drže Naftna industrija Srbije (NIS) i Elektroprivreda Srbije (EPS).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: