Cvetković:Prioritet plate i penzije

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da očekuje da će mere Vlade popraviti ekonomsko stanje tokom ove godine i dodaje da je nezadovoljan porastom siromaštva.

Izvor: Blic

Sreda, 06.01.2010.

09:17

Default images

“Neko će možda reći da se Srbija nije dobro postavila u uslovima svetske krize, ali ja kažem da jeste. Svaki resor je odradio značajan deo posla i mi smo sa resursima koje smo imali dobro ‘preplivali’ ovu godinu”, kaže on.

Cvetković navodi da postoji mogućnost da plate i penzije rastu, ali ističe da “svako podgrevanje nade da će se to dogoditi u kratkom roku ne bi bilo dobro ni za Vladu koja bi tako obećala, ali ni za one koji to očekuju”.

“Teoretski ta mogućnost postoji uz uslov postizanja dogovora sa MMF-om. Ali, za to je neophodno da rast bruto domaćeg proizvoda bude viši od planiranog - od 1,5 odsto. Ono što mogu da preciziram jeste moramo da sačekamo da se vidi kako će se završiti prvi kvartal ove godine i to je prvo kontrolno vreme kada se može ustanoviti da li smo krenuli sa brzim rastom”, objašnjava on.

U drugoj polovini godine se potpisuju protokoli sa sindikatima, ali je za odluku o povećanju plata i penzija neophodan i rebalans budžeta, rekao je premijer i dodao da za odmrzavanje plata i penzija moramo da imamo materijalnu osnovu. Premijer navodi da se zamrznute plate i penzije bile neophodne zbog celokupne finansijske situacije prouzrokovane krizom u kojoj se našla država, a to je takođe deo dogovora koji je napravljen sa MMF-om. On dodaje da će ga razočarati ako bi do kraja ove godine oporavak privrede išao sporije od sada planiranog.

“Ova godina će biti nešto bolja za građane, ali teška za izvršnu vlast. Radiće se mnogo. Ono što će biti urađeno jeste završavanje kompletnog puta do Horgoša sa izuzetkom mosta Beška. Praktično povezivanje Beograda sa Evropom. Naravno, radićemo i na istočnom i južnom kraku i obilaznici, ali deo koridora ka Horgošu su realni kilometri u ovoj godini. Ono što posebno očekujem je da Vladine socijalne mere daju rezultate”, objašnjava Cvetković.

“Prioritet Vlade biće rešavanje problema radnika privatizovanih firmi koji stupaju u štrajkove jer im se ne isplaćuju plate. Već razmatramo rešenja, ali i iskustva iz drugih zemalja, na osnovu kojih bi se privrednici, da kažem, naterali da im plata bude prioritet. To izgleda prosto, ali veoma je komplikovano i mora se naći rešenje kojim će se zaštiti radnici, a da se ne izazovu drugi poremećaji u privredi”, kaže srpski predsednik vlade.

“Drugo, razmatraćemo takozvane pobojne radnje. Da vam pojasnim o čemu je reč - neko ima firmu i ne isplaćuje platu jer iz te firme izvlači supstancu i prebacuje je na drugu firmu i tamo isplaćuje neke druge troškove. Pobojne radnje su uobičajene kod stečaja. Ukoliko je izvršena favorizacija isplate nekom poveriocu u odnosu na drugog, a i radnici su poverioci, traži se da se poništi isplata. Moj plan je da u okviru Poreske uprave napravimo tim koji bi utvrđivao da li je bilo favorizacije na osnovu čega bi se razrešavao problem da je neko kupio firmu da bi je ‘pustio niz vodu’“, dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: