Više putnika avionima od 19.12.

Nakon ukidanja viza i promotivnih cena, u decembru 2009. godine rezervisano je 16 odsto više avionskih karata u odnosu na isti mesec 2008. godine.

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

15:14

Default images

To je direktna "posledica" ukidanja šengen viza za građane Srbije i promotivnih cena koje su imale aviokompanije na našem tržištu. Pri tom, ovde se radi o prodaji preko turističkih agencija, a aviokarte se prodaju i putem sajtova aviokompanija.

Naime, iako decembar važi za mesec koji i nije baš “potrošački” upravo je u decembru rezervisano 65.245 sedišta u avionima koji lete sa aerodroma "Nikola Tesla". U isto 2008. godine rezervisana je 58.371 karata.

”Ovaj podatak daje nadu da će ovo biti dobra godina i očekujem povećanje putničkog prometa od, bar, deset odsto”, kaže Srđan Džuver, generalni direktor rezervacionog sistema "Amadeus".

On objašnjava da vazduhoplovno tržište nije kao prodaja luksuznih automobila, već je elastično u odnosu na cene i putnici se kreću ka aviokompanijama sa nižim cenama.

“Naravno, kupovina karata zavisi i od visine životnog standarda, pa tako od svih karata koje se prodaju za avione koji sleću na beogradski aerodrom samo 40 odsto kupe građani Srbije”, kaže Džuver i dodaje da ostale karte kupe naši gastarbajteri, turisti i poslovni ljudi koji dolaze u Beograd.

Prema njegovim rečima, ne treba svaku vazdušnu liniju posmatrati samo iz perspektive Srbije, već i u odnosu na druga tržišta koja gravitiraju ka njoj. Upravo zato, Džuver smatra da će tržište diktirati ritam dolaska niskobudžetnih aviokompanija u Srbiju.

”Njima je važno da imaju jako emitivno tržište, ali su zainteresovani i da sama Srbija postane atraktivna destinacija”, kaže Džuver i dodaje da broj stranih turista u Beogradu tokom novogodišnjih praznika potvrđuje da postoji perspektiva za to.

On smatra da niža cena utiče na potražnju i kaže da će mnogi koji su do sada putovali autobusom, sada zbog niže cene karte odlučiti da putuju avionom.

“U narednom periodu treba očekivati pojačano interesovanje za atraktivna odredišta u zapadnoj Evropi u koja nismo mogli da putujemo zbog teškog viznog režima”, ističe Džuver.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: