Srbiji treba privredna promocija

Srbiji je potrebna promocija privrednih potencijala radi povećanja izvoza, poručio premijer Mirko Cvetković ambasadorima Srbije.

Izvor: Beta

Utorak, 05.01.2010.

14:12

Default images

On je na ambasadorskoj konferenciji rekao da Srbija posvećuje veliku pažnju ekonomskoj diplomatiji i da je promocija privrednog ambijenta važna za strana ulaganja, bez kojih nema oporavka privrede.

Premijer je najavio i da će u toku 2010. godine delegacija Srbije koju će predvoditi, učestvovati na Ekspo 2010. u Šangaju gde će promovisati privredne potencijale Srbije.

Cvetković je podsetio da su ekonomski pokazatelji u Srbiji mnogo bolji nego u drugim zemljama, a prema njegovim rečima, procenjuje se da će pad bruto domaćeg proizvoda u 2009. godini biti između 2,8 i tri odsto.

Govoreći o krizi u sektoru privrede, Cvetković je naveo da je prošle godine zabeležen deficit od 4,5 odsto BDP što je, kako je ocenio, daleko bolje od mnogih zemalja koje su takođe pogođene krizom.

On je kazao i da Srbija postigla aranžman sa MMF-om, kao i da su, zahvaljujući stabilnoj ekonomskoj politici vlade, devizne rezerve dostigle 10,5 milijardi evra.

Premijer je naveo da je Srbija jedna od retkih zemalja koja u godini krize poboljšala kreditni rejting kod agencije "Standard end Pur".

Cvetković je naglasio da će reformska orijentacija vlade biti usmerena ka javnom sektoru i javnim preduzećima najavljujući velike projekte u železnici, elektroprivredi i telekomunikacijama.

On je napomenuo i da se Srbija suočila sa rastom nezaposlenosti od 2,4 odsto u 2009. godini, u odnosu na period pre krize.

"Mi imamo trenutnu nezaposlenost od 16,5 odsto i ona je visoka", rekao je Cvetković i dodao da će sa novim projektima i investicijama biti otvorena i nova radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: