Stop duplim funkcijama i platama

Početak prijave imovine funkcionera prelomni je trenutak za Srbiju, kaže Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije.

Izvor: B92

Utorak, 05.01.2010.

10:18

Default images

Ona očekuje da konačno bude uveden red u oblast obavljanja javnih funkcija, da prestane praksa gomilanja fotelja i da se unapred onemogući svako bogaćenje od državne službe.

Markovićeva kaže da je svesna da treba još mnogo da se uradi kako bi funkcioneri razumeli i ispoštovali sve svoje obaveze, o čemu govori podatak da je do ponedeljka u podne, imovinu prijavilo samo deset funkcionera, od oko 30.000 koliko ih je po Zakonu obavezno da to učine do kraja januara.

Prema njenim rečima za nepodnošenje izveštaja ili davanje lažnih podataka predviđene su ozbiljne sankcije, čak i kazne zatvora do pet godina. To donekle garantuje veću disciplinu funkcionera, nego što je ona bila proteklih godina.

“Podaci o imovinskom stanju funkcionera, na internet sajtu Agencije, biće dostupni u martu zato što Agencija treba da vodi čak pet registara - funkcionera, njihove imovine, udela u preduzećima, poklona i finansijskih izveštaja političkih partija”, objašnjava Markovićeva i dodaje da su za to osim ljudi, potrebni i kompjuteri, kojih nema dovoljno. Trenutno tražimo neko rešenje koje je ”kraće” od nabavke računara preko tendera, jer ta procedura traje minimum tri meseca.

Markovičeva je rekla da će Agencija proveravati sve podnete izveštaje i poručila funkcionerima da dobro razmisle šta pišu u izveštaju.

„Agencija te podatke neće prihvatati zdravo za gotovo. Proveravaćemo sve što je napisano. Tu očekujemo veliku pomoć drugih državnih organa, a sa nekima od njih, kao što su Poreska uprava i Narodna banka, već smo se dogovorili o saradnji”, istakla je Markovićeva.
Ona kaže da nisu opravdane zamerke na račun Agencije da ona preuzima preuzima i ulogu istražnog organa.

Mi vodimo evidenciju onoga što se zatekne kod funkcionera na dan 1. januara - posao koji obavlja i imovina koju poseduje i koristi. Ali, ne ulazimo u ispitivanje porekla imovine. Na taj način funkcionere štitimo od neopravdanih napada javnosti, a javnosti garantujemo da se taj funkcioner nije obogatio dok je na funkciji. Da li se obogatio do 1. januara 2010. nije na Agenciji da utvrđuje, nego na drugim organima”, objašnjava Markovićeva.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije kaže da zaposleni u državnim organima, ukoliko sede na više fotelja, imaju rok do 1. aprila da se odluče koju funkciju će zadržati.

Ako to ne učine, protiv njih će biti pokrenuti prekršajni postupci i moraće da vrate novac koji su zaradili primajući platu na više radnih mesta. Više funkcija moći će da se obavlja samo izuzetno, uz saglasnost Agencije.

Međutim, ona objašnjava da zakon ne zabranjuje da ministar ili predsednik države bude i šef partije. Ali, postoji obaveza da se u svakom javnom nastupu funkcioner jasno naznači u kom svojstvu nastupa - kao predstavnik države ili svoje partije.
Ona kaže da je, takođe neophodno preurediti pravne okvire finansiranja političkih partija, uvesti jasna pravila koja se odnose na sticanje, evidentiranje i trošenje prihoda i uspostaviti čitav set sankcija.

“Trenutno spremamo izveštaje o finansiranju političkih partija za GREKO, čiji eksperti dolaze u Srbiju u aprilu. Postojeći Zakon koji reguliše finansiranje stranaka je prevaziđen i u njegovoj primeni ima mnogo problema.”, zaključuje Markovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: