Oboren rekord proizvodnje oružja

“Prvi partizan” iz Užica koji je među najvećim proizvođačima municije u svetu, prošle godine oborio je sve rekorde u proizvodnji i izvozu municije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

14:13

Default images

"U prošloj godini povećali smo fizički obim proizvodnje za 10 odsto u odnosu na 2008. godinu, finansijski plan smo prebacili za 20 odsto, dok smo na inostrano tržiste plasirali 95 odsto proizvodnje u vrednosti oko 50 miliona evra", saopštio je Dobrosav Andrić, generalni direktor fabrike koja posluje u sistemu odbrambene industrije Srbije.

Prema njegovim rečima, u prošloj godini "Prvi partizan", nije osetio posledice svetske ekonomske križe, ali je itekako pogođen ekspolozijom i gubitkom ljudskih života, kao i višemesečnim zastojem u radu podzemnog pogona, u kojem je došlo do tragedije.

Andrić je istakao da "Prvi partizan" snabdeva streljačkom, lovačkom i sportskom municijom zemlje na svim kontinetima i posebno naglasio da je na severnoameričko tržiste u prošloj godini izvezeno municije u vrednosti 20 miliona dolara.

"Na tržištu SAD smo prisutni već osam godina i kvalitetom svojih proizvoda, uglavnom sportske i lovačke municije, uspeli smo da se nametnemo i zadovljimo desetak odsto svih potreba tog tržišta za municijom", rekao je Andrić, uz prognozu da će se taj procenat narednih godina i povećati.

"Prvi partizan" ima ugovorenu proizvodnju za celu 2010. godinu, uglavnom za svetsko tržište gde, po rečima direktora, ima "familiju dugoročnih kupaca".

U užičkoj firmi kažu da su veliku podršku imali od nadležnih ministarstava posle eksplozije i saniranja njenih posledica, i posebno ističu subevencionisane kredite za podsticaj proizvodnje koji su oživeli odbrambenu industriju.

"Pored ulaganja u savremenu proizvodnu opremu, u ovoj godini ćemo investirati i u infrastrukturu, s namerom da izmestimo proizvodnju iz podzemnih pogona", najavio je Andrić i dodao da ta investicija, pored humane komponente, ima i ekonomsku opravdanost.

Inače, u „Prvom partizanu” je 615 stalno zaposlenih, dok je 500 radnika angažovano pod drugim vidovima zapošljavanja, zavisno od potrebe proizvodnje.

Prosečna neto mesečna zarada prošle godine je iznosila 41.000 dinara, a zaposleni su pred novogdišnje i božićne praznike "počasćeni" sa po 10.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: