Veća kontrola za trgovce

Trgovci se od 1. januara i u dnevnim knjigama zadužuju PDV-om, što treba da uvede više reda u poslovanje i da omogući bolju zaštitu potrošača.

Izvor: Politika

Ponedeljak, 04.01.2010.

11:49

Default images

Ministarstvo trgovine, posle deset godina primene, izmenio je Pravilnik o evidenciji prometa robe i usluga i uvelo značajne novine.

Kao najznačajniju promenu stručnjaci navode uvođenje knjige evidencije prometa i usluga (KEPU) umesto dosadašnje trgovačke knjige (TK), koju će morati da vode trgovci na veliko, trgovci na malo i oni koji obavljaju usluge u prometu robe.

Razlika između ova dva dokumenta je u tome što u TK obrascu postoji kolona o datumu uplate pazara na žiro račun, a te kolone nema u obrascu KEPU.

Druga novina u Pravilniku razrešila je dugotrajnu dilemu da li je zaduženje u evidencijama o trgovini na veliko sa porezom na dodatu vrednost (PDV) ili bez njega.

Pet godina od početka primene Zakona o porezu na dodatu vrednost u Pravilnik o evidenciji prometa robe i usluga uneta je odredba prema kojoj se (u kolonu 4 – zaduženje obrasca KEPU) knjiži zaduženje obveznika na prodajnom mestu, tako što obveznici–trgovci u tu kolonu upisuju vrednost nabavljene robe. I to za trgovinu na malo po maloprodajnim cenama, a za trgovinu na veliko po veleprodajnim cenama, a sve na osnovu kalkulacija i sa PDV-om (pod uslovom da je trgovac obveznik PDV-a).

“Pojednostavljeno rečeno, svi trgovci koji su obveznici PDV dužni su da zaduženje knjiže po prodajnim cenama sa ukalkulisanim porezom na dodatu vrednost. Jasno je da je i razduženje po prodajnim cenama sa PDV-om. Ukoliko, pak, postoji osnov za poresko oslobođenje, tada će se razduženje obaviti bez PDV-a pri čemu ne treba zaboraviti da se u koloni zaduženja stornira iznos poreskog oslobođenja”, kaže Andrija Jovičić iz stručnog časopisa Privredni savetnik.
Treća izmena odnosi se na prijemno-evidencioni list (KR obrazac) koji su obavezni da vode komisionari u kome su kolone s porezom na promet zamenjene kolonama s porezom na dodatu vrednost, a provizija komisionara definiše se kao dodata vrednost.

U tom obrascu predviđeno je upisivanje broja dnevnog izveštaja o prijemu robe na komisionu prodaju od fizičkih lica, a njemu se prilažu i isprave o kvalitetu i isprave o nabavci robe koja se prima u komisionu prodaju od pravnog lica ili preduzetnika, odnosno dokaz o poreklu robe kada se roba prima u komisionu prodaju od fizičkog lica (fiskalni isečak, odnosno fiskalni račun, dokaz o plaćenoj carini, drugi dokaz koji informiše potrošače o poreklu, bezbednosti proizvoda i njihovoj zaštiti).

Novi obrasci se uvode kao dodatna kontrola u komisionoj prodaji kada su komitenti fizička lica kako bi se još bolje kontrolisali robni tokovi i obezbedio kvalitet robe koja se na ovaj način prodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: