Reforme da se nastave i u 2010.

Napredak Srbije još uvek zavisi od reformi i saradnje sa Hagom, kažu Evropski zvaničnici.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.01.2010.

11:31

Default images

Evropski partneri predviđaju uspešnu 2010. godinu za Srbiju, ali podsećaju da napredak zemlje i dalje zavisi od sprovođenja reformi i ispunjenja obaveza prema Haškom tribunalu.

"Nema nikakve dileme da svaka država kandidat ili potencijalni kandidat dobija zasluge na osnovu postignuća. Mi ćemo nastaviti da sprovodimo tu politiku, što znači, da će Srbija, kada bude reformisala pravosudje i administraciju i kada bude ispunila sve druge uslove, moći da se priključi Evropskoj uniji", navodi komesar za proširenje EU Oli Ren.

U izveštaju se navodi da je proteklu godinu u Srbiji obeležila vizna liberalizacija, odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma, predaja zahteva za kandidaturu u Evropskoj uniji, kao i velika očekivanja kada su evropske integracije u pitanju.

"Protekla godina bila je veoma teška zbog svetske ekonomske krize koja je pogodila čak i Francusku. Uveren sam da Srbija ulazi u godinu obnove, jer će napredovati ka kriterijumima koji su neophodni za ulazak u Evropu. Naravno, mislim i na ceo region Balkana, na BiH, Albaniju", rekao je potpredsednik Evropske komisije Žak Baro i dodao da smatra da će Srbija nastaviti da igra ulogu "koja doprinosi stabilnosti, miru i demokratiji u regionu".

Podršku Srbiji na putu ka EU ponovio je i ministar spoljnih poslova Italije Franko Fratini, naglasivši da se protivi "porukama koje znače kažnjavanje i pretnje zemljama koje nastoje da udju u EU".

"Ja sam za poruku ohrabrenja. Verujem da ćemo posle podnošenja kandidature, morati naporno da radimo da objasnimo onim zemljama, koje su manjina u Evropi, a koje nisu naklonjene Srbiji, da Srbija zaslužuje poruku ohrabrenja", rekao je Fratini.

Jedan od tvoraca ideje o šengenskom prostoru Volf Ruthart Born smatra da o evropskom ujedinjavanju i perspektivi najbolje govori to što u Nemačkoj živi oko 700.000 gradjana Srbije.

"Evropsku perspektivu Srbije posmatram sa velikom nadom, ali kriterijumi Haškog tribunala moraju biti ispunjeni", rekao je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Ruthart Born i dodao da Srbija može da računa na podršku Nemačka na evropskom putu, ukoliko se na pravi način bude postavila prema prošlosti.

Kako se procenjuje, Srbiju nakon podnošenja kandidature, od članstva u Evropskoj uniji deli najmanje pet do sedam godina

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: