Gradnja tek nakon promene namene

Zakonom o planiranju i izgradnji definisana je privatizacija građevinskog zemljišta, plaćaće samo oni koji su do placeva dolazili privatizacijom preduzeća.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

09:59

Default images

Ipak, većina građana Srbije do zemljišta će dolaziti besplatno. Svaki građanin koji ima neki objekat, sada postaje i vlasnik zemljišta ispod njega i to potpuno besplatno.

Na taj način povećava se vrednost imovine, omogućava se slobodna trgovina zemljištem, a kao najznačajniji efekat u nadležnom ministasrstvu navode mogućnost stavljanja hipoteke na zemljište, što do sada nije bilo moguće. Ali postoji i druga strana medalje.

Oliver Dulić, ministar za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje, kaže da će to „podrazumevati stivanje vlasništva nad zemljištem koje je pribavljeno, odnosno čije je pravo korišćenja dato po zakonu o privatizaciji, stečaju i tako dalje. Ono će podrazumevati pitanje svojine nad zemljištem u svim onim preduzećima koja su privatizovana, koja su prodata sa svim onim stvarima, vrednostima, robom, ljudima, procesima, industrijom, ali bez svojine nad zemljištem”.

To znači da će, na primer, nakon izmena urbanističkog plana Beograda, vlasnici Luke Beograd morati da plate punu cenu veoma atraktivnog zemljišta, do koga su došli privatizacijom preduzeća “Luka Beograd”.

„Sada postoji osnov da se pristupi konverziji prava korišćenja uz naknadu. Osnov je bio u tome da je potrebno on bude urbano uređen, a on je sad urbano uređen odlukama grada Beograda“, kaže Dulić.

On navodi da će „ubuduće osnov za izdavanje građevinske dozvole biti sticanje prava svojine, pa će oni morati da plate određenu sumu koja će podrazumevati procenu tržišne vrednosti tog zemljišta, minus troškovi koje su imali da bi ga pribavili. To je formula koja će se izračunavati od slučaja do slučaja“.

Da postoji i drugačiji scenario upozoravaju u agenciji „King Sturge“, navodeći mogućnost da vlasnicima privatizovanih preduzeća neće odgovarati da daju pare.

Nebojša Nešovanović, konsultant iz te agencije, kaže da “dosta tih preduzeca sada neće imati želju da promeni namenu tih zemljišta u komercijalne svrhe i da grade na tom mestu komercijalne nekretnine ili stanove ili nešto zbog toga što će morati praktično ponovo da plate zemljište”.

Međutim, predsednik Inženjerske komore Srbije i ministar građevine u Vladi Zorana Đinđića Dragoslav Šumarac smatra da tajkuni neće moći da izbegnu da plate punu cenu.

“Ako je donet detaljan plan regulacije za neku lokaciju i ako se može industrijski objekat prevesti u poslovni ili stambeni, to i sada investitor moze da uradi. On će dobiti pravo svojine na tom zemljištu, međutim mora da plati nadoknade za uređenje zemljišta. Kupovinom fabrike on nije stekao pravo da može da napravi poslovni prostor ili stambeni prostor umesto industrijskog bez plaćanja naknade”, objašnjava Šumarac.

Kako će se naknada za zemljište izračunavati i koliko će ona iznositi utvrđivaće se za svaki slučaj pojedinačno. Detaljne smernice biće precizirane posebnom Uredbom, koju u Vladi Srbije najavljuju za prve dane nove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: