Umesto aviona Jat kupuje automobile

„Jat ervejz“ će ovu godinu završiti sa 15 miliona evra gubitka, ali će u novu ući sa 13 potpuno novih vozila, koja je novo rukovodstvo odlučilo da kupi.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 14.12.2009.

23:59

Default images

Rok za podnošenje ponuda na raspisanom tenderu istekao je prošlog četvrtka, piše Danas, pa će najkasnije za mesec dana biti poznato u kojim će se automobilima od sada voziti direktori nacionalnog avioprevoznika. Za sada se zna da Jat kupuje šest automobila srednje klase i jedan niže, kao i šest putničkih kombija.

Kako u srednju klasu spadaju automobili poput „mercedesa“ C klase, „BMW-a“ serije 3, „audija A4“, „pežoa 407“, „škode oktavije“ ili „tojote avensis“, može se pretpostaviti koliko će novi vozni park, očigledno neophodan po mišljenju nove uprave Jata, koštati ovog gubitaša, a time i građane Srbije, iako detalji poput tražene kubikaže, opreme i kriterijuma za odabir najboljeg ponuđača nisu objavljeni u javnom pozivu.

Ako prosečna cena ovih limuzina bude samo 15 hiljada evra, koliko košta recimo najjeftinija „oktavija“, Jat će za njihovu nabavku morati da izdvoji 90 hiljada evra. Ako se pak, po tradiciji, direktori budu odlučili za „mercedes“, cifra će lako preskočiti 200 hiljada evra za nove četvorotočkaše, budući da najjeftiniji automobil C klase ove marke staje „samo“ 30 hiljada evra. O skupljim varijantama sa punom opremom ne treba ni govoriti, pošto čak i „škode“ dostižu 25 hiljada evra, a „mercedesi“ i do 75 hiljada.

Reklo bi se, inače, da Jatu ne nedostaje dobrih automobila, piše Danas. Pre samo godinu dana ta kompanija je imala čak 14 „mercedesa A170“, pet „mercedesa C200“, jedan „mercedes E320“ i jedan „audi A6“, a u međuvremenu je nabavljena i „škoda oktavija“ i još jedan „mercedes“, ovog puta B klase. Za obične potrebe tu je i nekoliko „lada“ i „zastava“, „tojota korola“, kao i folksvagenov minibus i više mercedesovih kombija.

Ono što naročito iznenađuje je to što Jat kupuje nove automobile upravo u trenutku kada direktor te kompanije Srđan Radovanović izjavljuje da će „ukinuti svaki trošak koji nije neophodan“ kako „bismo prestali da trošimo i počeli da punimo budžet države“. U tom cilju, direktor je radnicima ukinuo popuste na avio-karte i odlučio da proda Jatove zgrade, ali prodaja limuzina, očito, nije u planu.

Radovanović se ovih dana našao na meti kritika i zato što je za finansijskog direktora nacionalne aviokompanije postavio čoveka sa završenom srednjom školom, sa kojim je zajedno radio u Grand promu, sa bruto platom od 220 hiljada dinara. Radovanović je potez objasnio time da u njega ima poverenja i da ume da objedini sve račune Jata u Srbiji i inostranstvu tako da sada zna gde ima koliko novca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: