Izgradnja autoputa do RS od 2011.

Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić kaže da će u 2011. početi izgradnju autoputa do Republike Srpske, u koji će biti uloženo 1,14 milijardi evra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

18:39

Default images

Mrkonjić je kazao je da je reč o autoputu, dugom oko 200 kilometara, koji će povezati Koridor 10, od Pojata, preko Kruševca, Čačka, Požege i Užica, sa Višegradom.

"Iduće godine će biti završena dokumentacija i eksproprijacija, a u 2011. godini će početi izgradnja", kazao je on i naglasio da će Srbija konkurisati kod međunarodnih finansijsih institucija da bi obezbedila novac za izgradnju tog autoputa.

Izgradnja 60 kilometara autoputa od Požege do Kotromana koštati oko 830 miliona evra, odnosno oko 14 miliona evra po kilometru, pošto će biti neophodna izgradnja 60 mostova, 20 tunela i 13 nadvožnjaka. Kako je ranije objavljeno, buduća saobraćajnica povezaće Užice i RS sa autoputem Beograd - Bar, a kod Pojata i sa drumskim Koridorom 10 odnosno autoputem Beograd - Niš.

Ministar saobraćaja Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kazao je da će RS podržati izgradnju autoputa i dodao da će to omogućiti povezivanje sa krakom C panevropskog Koridora 5, od Osijeka do Mostara. Čubrilović je kazao da ne veruje da će iko u Federaciji Bosne i Hercegovine (BiH) imati bilo šta protiv izgradnje tog autoputa. "Niko nema ništa protiv nijednog putnog pravca u BiH. Oko toga se uvek lako dogovorimo", kazao je on.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić rekao je ranije da su u Predlogu budžeta za 2010. predviđena i obezbeđena sredstva za razvoj infrastrukture. On je dodao i da je Vlada Srbije dosledna na pravcu završetka auto puta kroz Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: