Do 2011. novi zakon o penzijama

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da će Vlada do marta 2011. pripremiti reformski zakon o penzijskom i invladskom osiguranju.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 14.12.2009.

15:01

Default images

"Ovo što sada predlažemo, nije reforma i to je tačno, ali ćemo do marta 2011. godine predložiti zakon koji će definitivno značiti reformu", rekla je ona i navela da u Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju treba razrešiti dileme indeksacije penzija od 2011. godine.

Pored toga, treba odrediti minimalnu starosnu granicu za odlazak u penziju i minimalni period u kojem će se uplaćivati doprinosi, kao i pravo na beneficirani radni staž.

“To su najvažnije dileme i pitanja koja bi trebalo da budu razrešena ovim Zakononom”, rekla je ona i kazala da je zamrzavanje plata i penzija u 2010. godini kratkoročna mera.

Dragutinović je rekla da je obezbeđivanje dugoročne održivosti javnih finansija sastavni deo programa sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF). Ona je kazala da je uslov za sprovođenje programa sa MMF-om to da Vlada do kraja marta 2011. godine predloži Skupštini reformski zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, i zakon budžetskom sistemu i fiskalnoj odgovornosti.

"Ta dva zakona će smanjiti strukturalni debalans između javnih prihoda i javnih rashoda", rekla je Dragutinović.

Ljajić: Zakon o socijalnoj zaštiti u 2010.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da bi novi zakon o socijalnoj zaštiti, ključan za njenu reformu, trebalo da bude usvojen u prvoj polovini 2010. godine.

On je rekao da bi od prihoda igara na sreću i Lutrije Srbije, za finansiranje organizacija osoba sa invaliditetom i projekte Ministarstva u 2010. godini trebalo da bude izdvojen isti iznos kao i ove godine, odnosno oko 339 miliona dinara.

"U Srbiji 60 odsto osoba sa invaliditetom živi ispod granice siromaštva, a svega 13 odsto je zaposleno. To su upozoravajući faktori i za Vladu Srbije, i za organizacije osoba sa invaliditetom", rekao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: