Matić: Mobilni nije alkohol

Nema sumnje da je dodatno oporezivanje mobilne telefonije dovelo do smanjenja investicija u tom sektoru, kaže ministarka telekomunikacija Jasna Matić.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.12.2009.

12:45

Default images

Oporezivanje je usporilo uvođenje novih usluga i tehnologija, kaže ona i dodaje da će se njeno ministarstvo, „kao i do sada, zalagati za što brže ukidanje ove takse“.

„Mobilna telefonija nije luksuz i nikako se ne može porediti, što se akciza tiče, sa, recimo, alkoholnim pićima. Posebno je važna za razvoj malih i srednjih preduzeća i uslužnih delatnosti“, objašnjava Jasna Matić.

Ona kaže i da sektor telekomunikacija „ima veliki ekonomski potencijal i ogroman razvojni značaj za Srbiju, pre svega u oblasti proizvodnje softvera. Imamo ono najvažnije - ljudski resurs“.

Ministarka dodaje da podaci pokazuju da u Srbiji ima oko tri miliona korisnika fiksnih telefona i skoro tri puta više mobilnih i dodaje da će građani tokom 2010. dobiti mogućnost da promene mobilnog operatera uz zadržavanje broja telefona.

Govoreći o mogućnosti odlaganja roka za podnošenje ponude na tenderu za drugog fiksnog operatera, ona kaže da je „to samo predlog, zbog predstojeće sezone praznika u Srbiji i inostranstvu, ali konačnu odluku o tome može da donese samo RATEL, koji je pokrenuo i vodi tenderski postupak“.

Podsetimo, Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) objavila je ranije da su kompanije Telenor, "VIP mobajl", "Kerseyco Trading Limited" sa Kipra i "Konsing Group" otkupile tendersku dokumentacije i na taj način postale potencijalni kandidati za drugog operatora fiksne telefonije.

Inače, upravo su predstavnici kompanija VIP i Telenor kritikovali uvođenje poreza od deset odsto na korišćenje usluga mobilne telefonije navodeći to kao loš signal budućim investitorima, ali i otežavajući faktor za dalje investiranje onima koji već posluju u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: