Slaba konkurentnost u Srbiji

Srbija je zauzela 93. mesto u ovogodišnjem Globalnom izveštaju o konkurentnosti koji je sastavio Svetski ekonomski forum.

Izvor: Blic

Ponedeljak, 14.12.2009.

08:44

Default images

U konkurenciji 133 zemlje, uspeli smo da podbacimo u gotovo svim aspektima koji se opisuju kao suštinski za konkurentnost privrede.

Faktori na osnovu kojih je napravljena lista svrstani su u 12 kategorija, a odnose se na institucije, infrastrukturu, makroekonomsku stabilnost, kvalitet poslovnog okruženja… Nažalost, čini se da smo i ovo mesto zauzeli zato što u konačnu ocenu ulaze i podaci o broju obolelih od malarije.

Kao naše prednosti navedene su pristupačnost telefonije, rasprostranjenost personalnih računara... S druge strane, po pitanju daleko važnijih aspekata zauzeli smo znatno lošiju poziciju. Tako, smo po pitanju odliva mozgova na 132. mestu, po sprovođenju anti-monopolske politike na 130, a po kvaliteta infrastrukture 122...

U izveštaju se ukazuje na probleme s kojima Srbija treba da se pozabavi. Na prvom mestu je korupcija, zatim politička nestabilnost, pristup izvorima finansiranja, neefikasna birokratija, inflacija, nestabilnost vlade, kriminal, loša radna etika, stope poreza, neadekvatna infrastruktura

Od zemalja iz regiona, od nas su lošiji samo Albanija, koja je 96. i Bosna i Hercegovina koja je 109. mestu. Makedonija je na 84, Hrvatska na 72, Crna Gora 62, a Slovenija na 37.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: