Za MSP 50 mil. evra kredita od EIB

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je za mesec dana oko 50 miliona evra iz Apeks 3 kreditne linije za mala i srednja preduzeća u Srbiji.

Izvor: Beta

Subota, 12.12.2009.

12:07

Default images

„Koliko je velika tražnja za ovim povoljnim kreditima pokazuje činjenica da je od 2002, kada je odobren Apeks 1, do kraja septembra 2009. godine kada su potrošena poslednja sredstva iz Apeksa 2, odobreno svega 65 miliona evra, a sada je za mesec dana odobreno čak 50 miliona evra iz Apeksa 3", navodi se u saopštenju iz kabineta potpredsednika Vlade Božidara Đelića.

Treći po redu Apeks zajam za mala i srednja preduzeća, vredan 250 miliona evra, zaključen je u maju 2009. godine, a Zakon o potvrđivanju usvojen je u Skupštini Srbije 31. avgusta. Sredstva iz te kreditne linije EIB plasira preko poslovnih banaka uz posredovanje Narodne banke Srbije.

Krediti se odobravaju za nove investicione projekte, kao i za refinansiranje postojećih kredita pod povoljnijim uslovima, pri čemu je period otplate do 15 godina, poček do pet godina, a kamatna stopa do 5,5 odsto.

Finansiraju se projekti malih i srednjih preduzeća, lokalna infrastruktura, projekti u oblasti ekonomije znanja, energetike, zaštite životne sredine, zdravstva i obrazovanja.

"Prva sredstva od 31 milion evra biće povučena do 21. decembra, a ukoliko se nastavi sa takvom dinamikom već na proleće ćemo od Evropske investicione banke zatražiti odobravanje i četvrtog Apeks kredita", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: