Kurs dinara mora da ostane stabilan

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da će dinar ostati stabilan, ali da NBS mora brže da reaguje u slučaju drastičnih kolebanja kursa.

Izvor: Beta

Subota, 12.12.2009.

12:49

Default images

"Uveren sam da će dinar ostati stabilan i da je kolebanje prošle nedelje bilo privremeno što pokazuju i trendovi iz poslednjih nekoliko dana", rekao je Dinkić. On je kazao da NBS ima rekordno visoke devizne rezerve koje iznose više od deset milijardi evra.

"Potpuno je jasno da bez stabilnog dinara nema ni stabilne ekonomije i to je jasno i guverneru Radovanu Jelašiću. Vidite da se dinar stabilizuje, da jača u odnosu na evro i ta će se tendecija nastaviti i do kraja godine i imaćemo relativnu stabilnost dinara", rekao je Dinkić.

Ministar ekonomije je kazao da svi moraju da se nauče da dinar može blago da fluktuira samo da te fluktuacije ne budu drastične. "Ako dođe do drastičnih fluktuacija dinara NBS mora brže da reaguje sa intervencijom, jer ima puno deviznih rezervi na raspolaganju", rekao je Dinkić.

On je ocenio da se neće ni približno ponoviti drastičan pad dinara kao što se to desilo krajem prošle godine. "Tada smo imali efekat najveće svetske ekonomske krize kada su banke krenule u panici da naplaćuju kredite privredi što je dovelo do iznošenja milijardu evra u poslednjem kvartalu prošle godine iz Srbije ka inostranstvu", naveo je Dinkić i dodao da sada situacija nije takva.

Privrednici zahtevaju sigurnost kursa

Vodeći privrednici su odlučni u nameri da se mora postići stabilnost kursa i navode da se samo tako može obezbediti normalan ambijent za poslovanje. U protivnom, kapital iz Srbije vrlo lako mogao bi da se preseli u okruženje. U razgovorima sa predstavnicima vlasti, privrednici su više puta ponovili da je predvidivost kursa jedna od velikih tekovina izlaska iz recesije.

Nestabilna domaća valuta, kako kaže za Blic Toplica Spasojević, predsednik Holding kompanije "ITM grupa“, znači kažnjavanje svih onih koji su investirali, zapošljavali nove radnike i širili na nova tržišta, a razvoj bazirali na kreditima. Isto važi i za građane koji su rešavali životna pitanja zaduživanjem kod banaka.

Direktna posledica slabljenja dinara, kaže on, jeste manje zapošljavanje, manji prilivi od poreza, ali i opasnost da se investicije sele u region. "Ne može niko da me ubedi da je ekonomija Makedonije, BiH i Hrvatske bolja od naše, pa imaju stabilan kurs. Kreatori ekonomske politike moraju da budu svesni da opasnost nije od inflacije već od recesije“, upozorava Toplica Spasojević.

Zbog jačanja evra svi su kažnjeni i zaposleni sa fiksnim platama i preduzeća koja su profitabilna.

"Zašto neko nije na vreme odreagovao kada je evro počeo da jača. Pa, zato i imamo aranžman sa MMF-om. Ili je postojao neki drugi cilj za koji ne znamo. Ako Vlada ne može da obezbedi stabilan ambijent za poslovanje, onda to pitanje treba da se prenese u parlament. Mi privrednici pitamo da li ova zemlja hoće prosperitetnu ekonomiju i uspešnu privredu, ili želi da svi kapital preselimo u okruženju“, ukazuje Spasojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: