Za tri godine autoput do Srpske?

Srbija, osim Koridora 10 i autoputa od Beograda do Boljara, planira i gradnju autoputa sa šest traka ka Republici Srpskoj.

Izvor: Novosti

Subota, 12.12.2009.

12:47

Default images

Saobraćajnica dužine 202 kilometra mogla bi da bude završena u roku od tri godine, ukoliko bi se trasa podelila na nekoliko deonica i time angažovalo više preduzeća. Ipak, za početak treba da se zatvori finansijska konstrukcija, a vrednost projekta procenjuje se na oko 1,14 milijardi evra.

Pun profil autoputa gradiće se od Pojata preko Kruševca, Kraljeva, Čačka, Požege i Užica do Kotromana na granici sa RS, a krajnje odredište je Višegrad. Buduća saobraćajnica povezaće Užice i RS sa autoputem Beograd - Bar, a kod Pojata i sa drumskim Koridorom 10 odnosno autoputem Beograd - Niš.

Najizvesnija je trenutno izgradnja deonice od Preljine do Požege (31 kilometar), koja u stvari pripada autoputu Beograd - južni Jadran.

Do sada su završeni samo generalni projekti, koje su uradili Institut za puteve i Saobraćajni institut CIP. „Institut za puteve bio je zadužen za deonicu od 110 kilometara od Pojata do Preljine i uradili smo generalni projekat, koji je prošao državnu reviziju“, kaže Miroslav Birđanin, glavni projektant. On kaže da je procenjena vrednost izgradnje ovih 110 kilometara oko 413 miliona evra.

Na delu od Požege do Kotromana (61 km) zbog konfiguracije terena, koji je brdsko-planinski izgradnja kilometra koštaće maksimum 12 miliona evra. Gotovo polovina trase je u objektima. Kako kaže Dragoslav Dragićević, glavni projektant ove trase u CIP, planirana je izgradnja 62 mosta ukupne dužine 14,5 kilometara i 22 tunela dužine 13 kilometara. Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da su u Predlogu budžeta za 2010. predviđena i obezbeđena sredstva za razvoj infrastrukture. On je rekao da su možda "razvojne pare skrivene", navodeći da je za autoput Koridor 10 obezbeđeno 1,1 milijardi evra u kreditu i 600 miliona evra za železnički deo tog koridora.

Mrkonjić je dodao i da je Vlada Srbije dosledna na pravcu završetka auto puta kroz Srbiju i podsetio da je bilo na početku problema oko organizacije tog posla, ali da je sada osposobljena građevinska operativa, pripremljena dokumentacija i i da postoji dovoljno novca za eksproprijaciju, pa će ove godine biti urađeno novih 150 kilometara autoputa. On je kazao i da se posle 35 godina ušlo u reformu železnice, da se već šest meseci radi na projektu njene reforme i da će taj posao biti okončan krajem 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: