Cvetković: Iduća godina biće bolja

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je optimista da će u 2010. i u narednim godinama u Srbiji biti obezbeđen privredni rast i poboljšanje standarda građana.

Izvor: Beta

Subota, 12.12.2009.

12:44

Default images

Cvetković je istakao da su posledice ekonomske krize u Srbiji bile blaže nego u drugim zemljama jer je privredni pad bio manji od predviđenog i iznosio je tri odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

Dobre vesti za Srbiju su, kako je naveo,odmrzavanje prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom, ukidanje viznog režima i poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje, čime se stvaraju uslovi za brži ekonomski oporavak u idućoj godini.

"Zato sa mnogo većim optimizmom očekujem iduću i naredne godine. Za 2010. planiran je realan rast BDP od 1,5 odsto sa perspektivom da se taj rast u 2011. poveća na tri odsto i u 2012 na pet odsto", istakao je Cvetković.

On je rekao da je budžetom za 2010. godinu predviđen privredni rast od 1,5 odsto BDP-a i inflacija od šest odsto, a očekivanja su da će biti otvorena nova radna mesta i privučene nove strane investicije.

Povećanje BDP znači nova radna mesta, rast plata, penzija i drugih primanja. Lično smatram da putanju dinamičnog razvoja možemo postići i ranije, rekao je Cvetković, ukazujući da šansa za to realno postoji, ali glavni posao moramo da uradimo sami.

On je ocenio da je budžet razvojni jer su povećani kapitalni rashodi, a smanjena javna potrošnja. "Poreske stope u idućoj godini neće biti povećane, a da bi se obezbedili planirani budžetski prihodi biće pojačna finansijska disciplina, smanjena siva ekonomija, i efikasnije će se sprečavati korupcija i kriminal", rekao je Cvetković.

Premijer kaže da će ekonomska politika vlade u idućoj i u naredne dve godine biti usmerena na ostvarivanje privrednog rasta, veći izvoz, održanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, ubrzani nastavak procesa evropskih integracija i sprovodjenje reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: