Dulić: Gradnja 12.000 stanova 2010.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da su u budžetu za 2010. predviđene dve milijarde dinara za gradnju do 12 hiljada stanova.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.12.2009.

12:43

Default images

On je rekao da će "ovih dana biti promovisan projekat masovne gradnje, definisan kroz niz uredbi koje bi trebalo da olakšaju i ubrzaju procedure kako bi projekat bio realizovan već početkom sledeće godine, a prvi efekti bi bili podizanje građevinske industriije i useljavanje građana u novoizgradnje stanove u 2010. i 2011. godini".

Dulić je dodao da „ukoliko izgradimo 10.000 ili 12.000 stanova, odnosno ako te dve milijarde dinara iskoristimo u potenciranje gradnje, u sledećoj godini možemo da upumpamo u građevinsku industriju između 350 i 370 miliona evra, što će biti od istorijskog značaja".

Prema Duliću, namera je da se tim parama finansiraju odnosno subvencionišu svi troškovi projektnog finansiranja, koje bi banke odobravale gradjevinskim preduzećima.

Dulić je naglasio da je ključna stvar da opštine, koje žele da učestvuju u projektu, pre svega moraju da imaju tražnju za stanovima i daju popust na naknadu za uređenje građevinskog zemljišta od 50 posto.

Građevinske firme, dodao je ministar, koje žele da učestvuju u projektu, moraju da prodaju stanove prema definisanim cenama koje predlaže Ministarstvo i koje su realan trošak gradnje, plus minimalan profit koji će te građevinske firme imati.

"Banke moraju da daju korektne uslove finansiranja i, ono što je jako važno, država će pokušati u dobroj koordinaciji izmedju ta tri važna faktora, da dovede do toga da projekat bude uspešan", naglasio je ministar.

„Pravi projekat masovne stanogradnje biće moguć jedino ukoliko se u potencijal stavi i zemljište koje je državno vlasništvo i koristi ga Vojska Srbije (VS)“, kazao je Dulić.

"Samo u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, ukoliko bi stavili u jedan graditeljski potencijal gradjevinsko zemljište koje danas pripada VS, a predstavlja kasarne koje se nalaze na fantastičkim lokacijama u ovim gradovima, mi bismo potpuno okrenuli ne samo sliku u građevinskoj operativi i industriji, nego i potpuno okrenuli i izgled naših gradova", rekao je Dulić.

Dulić je podsetio da je u 2007. i 2008. u Srbiji je sagrađeno između 16 i 17 hiljada stambenih jedinica, a u 2009. samo tri hiljade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: