“14. oktobar“ predstavio program

Industrija mašina i komponenata "14. oktobar" je predstavila potencijalnim kupcima građevinske mašine koje se mogu kupiti uz subvencije Vlade Srbije.

Izvor: Beta

Subota, 12.12.2009.

12:41

Default images

Generalni direktor "14. oktobra" Zoran Radmanovac je rekao da je uredba Vlade koja omogućava subvenciju proizvodjačke cene građevinskih mašina od 20 odsto i kreditiranje do sedam godina sa godišnjom kamatom od 4,5 odsto, učinilo tu firmu izuzetno atraktivnom na tržištu.

"Smatramo da su ovi uslovi izuzetno povoljni za naše kupce i da je to početak oživljavanja masovnije proizvodnje građevinskih mašina. Već smo krenuli sa proizvodnjom, a prvi kupci mašine će dobiti tokom sledeće nedelje", kazao je Radmanovac.

On je ocenio da će, pošto se važenje uredbe produzava i na iduću godinu, "14. oktobar" u 2010. imati prihod od oko 400 miliona dinara i značajno povećati uposlenosti proizvodnih kapaciteta, prvenstveno u delu građevinskih mašina.

Fabrika je zbog toga raspisala i oglas za prijem 30 radnika na koji se javilo oko 650 kandidata, a po rečima generalnog direktora, i u idućoj godini će biti zapošljavanja. Fabrika ima 1.680 zaposlenih, a prosečna plata je oko 25 hiljada dinara i redovno se isplaćuje.

Radmanovac je kazao da je "14. oktobar" uključen i u sve projekte namenske proizvodnje i izvoz u Irak i druge zemlje, da već tradicionalno radi određene poslove za Slobodu iz Čačka i Krušik iz Valjeva i da bi efekti angažmana trebalo da se osete već naredne godine.

"14. oktobar" koji je 2005. godine imao neuspešan tender, privatizuje se po posebnom programu Vlade, kroz strateško partnerstvo i, po rečima direktora Radmanovca, u toku su pregovori sa dva potencijalna partnera iz inostranstva.

"Radimo polako, studiozno, želimo da nadjemo pravog partnera. Fabrika je u programu restruktuiranja. Država želi da '14. oktobar' relaksira i oslobodi odredjenih obaveza kroz reprogram ili konverziju u državni kapital. Mislim da je to ozbiljan proces koji traži vreme i znanje i da ćemo u narednih godinu dana uspeti da napravimo značajnije pomake u tom pravcu", kazao je Radmanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: