Devizne rezerve NBS 9,5 mlrd. evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju septembra iznosile su 9,5 miliona evra, što je za 35,2 miliona evra manje nego u avgustu, saopštila je NBS.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.10.2009.

13:36

Default images

Izraženo u dolarima, devizne rezerve centralne banke su 13,9 milijardi dolara, što obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 384 odsto. Zajedno sa deviznim rezervama banaka, koje su na kraju septembra iznosile 1,2 milijarde evra, ukupne devizne rezerve zemlje bile su 10,7 miliona evra, odnosno 15,6 milijardi dolara.

Najveći uticaj na smanjenje deviznih rezervi NBS u septembru je, kako je navela NBS, imalo je izmirenje obaveza prema inostranim kreditorima, u iznosu od 63,5 miliona evra, dok su banke povukle 22,3 miliona evra izdvojenih kod NBS po osnovu obavezne devizne rezerve.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je 9. septembra, po osnovu povećane kvote, odobrio Srbiji 45,2 miliona, a značajniji prilivi ostvareni su od kredita Evropske investicione banke i Banke za razvoj Saveta Evrope, u ukupnom iznosu od 14,2 miliona evra.

Devizne rezerve NBS su u septembru po osnovu otkupa deviza povećane za pet miliona evra, što je za 700 hiljada evra manje nego u avgustu.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru je iznosila od 496,5 miliona evra i za 54,6 miliona evra je bila veća nego u prethodnom mesecu. Od početka 2009. godine promet u međubankarskoj trgovini devizama bio je 5,2 milijarde evra.

"U septembru su dnevne oscilacije kursa dinara bile umerene, tako da centralna banka nije intervenisala i kurs se u potpunosti formirao pod uticajem tržišnih faktora na osnovu neposredne međubankarske trgovine", istakla je NBS. Vrednost dinara prema evru bila je gotovo nepromenjena, odnosno domaća valuta je ojačala za svega 0,07 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: