Tender za obilaznicu idućeg meseca

Eksproprijacija zemljišta i glavni projekat obilaznice oko Beograda, na trasi koridora 10, na delu između Dobanovaca i Batajnice završeni su.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2009.

11:01

Default images

Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu kaže da je u pripremi tenderska dokumentacija i najavljuje početak radova krajem novembra. O tome kako je posao završen sa Ljubišom Buhom i Vojinom Lazarevićem, vlasnicima najvećih parcela duž ove trase, odbija da govori.

"Rekao sam da je eksproprijacija završena! Buha, Lazarević?! Neću o imenima! Ma čije zemljište da je u pitanju, taj posao je završen. Pare za petlju kod Batajnice odobrene - 115 miliona od Svetske banke i možemo da počnemo sa radom krajem novembra. Radiće se i preko zime", ističe on.

Eksproprijacija zemljišta i na obilaznici od Orlovače do Bubanj potoka, dugačkoj 12,5 kilometara, takođe je završena, kao i glavni projekat. "Sada tražimo novac", navodi ministar Mrkonjić i dodaje da će sredstva biti obezbeđena do kraja godine i da će radovi početi u martu iduće godine.

Mrkonjić podseća da je Vlada Srbije dogovorila da se dokumentacija vezana za koridor 10 završi do kraja ove godine, kao i eksproprijacija u delu onih trasa autoputa koji će biti izgrađeni iduće godine. Na autoputu od Beograda do Novog Sada i Horgoša, prema njegovoj tvrdnji, ove godine biće završena izgradnja 50 kilometara autoputa.

Dvadeset kilometara na jugu, od Preševa do Levosja, već je završeno, kao i 20 kilometara na severu - 10 kilometara pred Novim Sadom i 10 kilometara od Subotice ka Novom Sadu; sedam i po kilometara obilaznice kod Ostružnice i Orlovače.

"Raspisan je tender za deonicu od granice do Dimitrovgrada, ukupna vrednost radova je oko 116 miliona evra i tu se radi o dva teška tunela od 80 metara, pet mostova ukupne dužine oko kilometar. Ukupna vrednost radova je oko 119 miliona evra. A do sada je na poziv za tender odgovorilo oko 40 firmi iz Srbije, Evrope i sveta. Među njima je i „Alpina-Por“. Otvaranje ponuda je 22. oktobra, a početak radova u novembru", navodi Mrkonjić.

Za drugi deo deonice između Levosoja i Neredovaca, ukupne vrednosti radova oko 86 miliona evra, zainteresovana je grčka vlada da uđe sa nama u realizaciju posla. Tender je pripremljen i poslat Grcima na verifikaciju. Mrkonjić očekuje da će u narednih mesec dana tender biti završen.

Mostovi preko Dunava i Save

"Kao što je predsednik Tadić obećao, planiramo da završimo izgradnju pet mostova u Srbiji u naredne dve godine", kaže Mrkonjić.

Jedan od mostova se već radi - most preko Ade Ciganlije. Za drugi most, preko Dunava u Novom Sadu, vredan 70 miliona evra, završena je projektna dokumentacija. Novac daju naša i italijanska vlada svako po 30 miliona evra i „Železnice Srbije“ 10 miliona evra. Mrkonjić očekujepočetak radova u decembru ili početkom iduće godine.

Za investiranje trećeg mosta preko Dunava, kod Galenike, ukupne vrednosti oko 250 miliona evra, vode se pregovori sa kineskom vladom, za početak izgradnje planiran je u martu iduće godine.

"Most koji ćemo sigurno završiti u mandatu ove vlade je metro-most preko Save kod Brankovog mosta od oko 40 miliona evra. I peti most, kod Vinče, vrlo je važan, u nastavku obilaznice, jer se deo saobraćaja prema Pančevu i sa juga i sa severa oslobađa. Ta dva mosta, kod Galenike i Vinče oslobodila bi Pančevački most koji je takođe u kritičnoj situaciji kao most Gazela", kaže Mrkonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: