Dokapitalizacija Komercijalne banke

Vlada će do kraja godine potpisati ugovor s Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Međunarodnom finansijskom korporacijom o dokapitalizaciji Komercijalne banke.

Izvor: Beta

Sreda, 14.10.2009.

16:23

Default images

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kaže da će ugovor biti vredan 120 miliona evra, dok će Vlada Srbije u roku od tri godine moći da uplati odgovarajući kapital i tako zadrži isti iznos akcija u Komercijalnoj banci.

"Komercijalna banka na ovaj način postaje još jača banka, a trenutno je broj dva na srpskom tržištu, zadržaće se sadašnja struktura vlasništva i većinski će ostati državna banka", naveo je ministar ekonomije.

Kako je pojasnio, visina kapitala koji će Srbija morati da uloži u Komercijalnu banku zavisiće od vremena u kome se izvrši uplata. "Trenutno nemamo novca za uplatu", rekao je on i dodao da bi, ukoliko bi Srbija odmah dala novac, 90 miliona evra bilo dovoljno da se zadrži isti udeo akcija.

"Kako vreme bude išlo biće potreban veći iznos", kazao je Dinkić, ali nije precizirao o koliko novca se radi. Prema njegovim rečima, Vlada će u zavisnosti od budžetske situacije odlučiti kada će da uplati svoj deo, pri čemu može da uplaćuje u tranšama.

Prema podacima sa Beogradske berze država ima 42,59 odsto kapitala Komercijalne banke, a posredno, preko firmi u njenom vlasništvu, država je vlasnik više od 50 procenata akcija. EBRD je vlasnik 25 odsto akcija.

Od 36 banaka, koliko sada radi u Srbiji, 22 banke su u većinskom vlasništvu stranih akcionara, dok su preostale s manjinskim ili većinskim učešćem države u njihovom vlasništvu. Država je većinski vlasnik u Srpskoj banci, Privrednoj banci Pančevo, Poštanskoj štedionici, Komercijalnoj i Čačanskoj banci. Manjinske pakete država ima u tri banke - Privrednoj banci Beograd, Jubmesu i Agrobanci.

Dinkić je kazao da je bankarski sistem najstabilniji deo srpskog ekonomskog sistema, naglasivši da je, posle prošlogodišnjeg povlačenja sredstava građana iz banaka, došlo do oporavka. "Prošle godine u oktobru, građani su iz banaka podigli skoro milijardu evra štednje, što je iznosilo oko 16 odsto ukupne štednje. Tokom ove godine je 550 miliona evra vraćeno u banke i sadašnja štednja iznosi 5,35 milijardi evra", rekao je on.

“Prošlo je najgore”

Govoreći o svetskoj ekonomskoj krizi, Dinkić je rekao da je "prošlo najgore vreme" i dodao da će oporavak biti spor, ali da više neće biti nazadovanja. "Oporavak će biti spor i zavisiće od oporavka velikih ekonomija, kao što su Italija i Nemačka. Ne može biti gore, mora biti bolje", istakao je srpski ministar ekonomije.

Prema njegovim rečima, 2009. nije bila godina investicija, ali se sada očekuje preusmeravanje investicija bogatih država ka Srbiji. On je dodao i da će trgovinski deficit ove godine biti duplo manji nego 2008. godine, dok je nezaposlenost skočila sa 14,7 na 16,4 odsto.

Dinkić je istakao da se Srbija odlučila za smanjenje javne potrošnje, tako što će smanjiti administraciju i reformisati javni sektor, umesto povećanja poreza. On je najavio i takozvanu giljotinu propisa, čime će biti ukinuto 200 nepotrebnih i štetnih procedura, čime će biti smanjeni administrativni troškovi.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Skip Bornhiter je pozdravio ukidanje nepotrebnih administrativnih procedura, ocenivši da će to doprineti efikasnijem poslovanju kompanija koje su investirale u Srbiju.

Američka privredna komora u Srbiji predstavlja 180 stranih i domaćih kompanija koje su ukupno investirale više od šest milijardi dolara i zapošljavaju više od 60.000 ljudi u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: