Dostanić: Moguća prodaja berze

Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić kaže da Bečka berza već duže vreme ne krije zainteresovanost za kupovinu balkanskih berzi, pa i Beogradske berze.

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2009.

13:28

Default images

Ona dodaje da se može očekivati da u narednom periodu na tu temu dođe do razgovora menadžmenta dve finansijske institucije i navodi da "direktnih i konkretnih razgovora menadžmenta još uvek nije bilo, ali je za očekivati da do takvih razgovora dođe".

Dostanić je podsetila da je Bečka berza već kupila Ljubljansku berzu i berzu u Pragu, kao i da su njeni predstavnici još pre dve godine vodili razgovore o mogućoj prodaji akcija sa akcionarima Beogradske berze. "Moguće je da su konkretni razgovori zastali u ovoj godini krize, ali prema najavama, ona od takve vrste razvojnog plana ne odustaje", ocenila je Dostanić.

Podsećanja radi, početkom ove godine, član uprave Bečke berze Mihail Bul, najavio je da razgovori o ovoj transakciji na visokom nivou tek treba da uslede. Inače, Bečka berza jedna je od najvećih u ovom regionu, a u ovoj godini zabeležila je dobre rezultate u trgovinskim i tržišnim dešavanjima, u odnosu na druge berze.

Dostanić je istakla da je na Beogradskoj berzi od početka godine do septembra, u odnosu na isti period prošle godine, promet opao za oko 71 odsto. Promet je iznosio 17,8 milijardi dinara ili približno oko 189,4 miliona evra. U trećem tromesečju trend pada prometa je zaustavljen, pa se očekuje da do kraja godine taj pad bude i ublažen, dodala je ona.

Među akcijama koje su zabeležile najveći rast su akcije Agrobanke iz Beograda, u iznosu od oko 150 odsto, dok medju listiranim akcijama najveći rast beleže akcije vranjskog Alfaplama u iznosu od 103,5 odsto. Rast cene od preko sto odsto u odnosu na početak godine zabeležen je i za akcije Dunav osiguranja i Privredne banke Beograd.

Sa druge strane, najveći pad akcije od 59,1 odsto zabeležen je kod Agrokopa iz Novog Sada, a tu su još i akcije Progresa, pad od 45,4 odsto i Fidelinka čija je vrednost akcija opala za 44,4 odsto. Indeks najlikvidnijih hartija Belex15, na kraju prvih devet meseci zabeležio je rast od 46,14 odsto, dok je opšti indeks Belex line, poslednjeg dana septembra imao vrednost 1.548,1 indeksnih poena, i ostvario rast vrednosti od 29,19 odsto u ondosu na početak godine.

Tržišna kapitalazacija (vrednost ukupnog broja akcija) do kraja septembra ove godine, u odnosu na poslednji trgovački dan 2008. godine, uvećana je za 5,3 odsto i iznosila je 10,4 milijardi evra. Direktorka Beogradske berze istakla je i da je učešće stranih investitora u trgovanju na Beogradskoj berzi ispod 40 odsto, što je u poredjenju sa prošlom godinom pad njihovog učesća u trgovanju za više od deset odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: