Pad ekonomske aktivnosti stopiran

Pad ekonomske aktivnosti u Srbiji je zaustavljen, ali još nema jasnih znakova oporavka, pokazala je avgustovska anketa Ekonomskog instituta.

Izvor: B92

Subota, 12.09.2009.

10:45

Default images

Prema toj anketi o konjukturi u srpskoj privredi, u avgustu je u odnosu na jul, prepolovljen broj firmi (12,1 odsto), koje očekuju nižu prodaju u naredna tri meseca, dok je u julu njihov broj iznosio oko 22, 5 odsto. Međutim, za jasne signale oporavka potreban je veći broj firmi, koje očekuju rast prodaje.

Negativni pokazatelji ankete su što samo oko 14 odsto firmi očekuje investicije iz inostranstva, a oko 20 odsto firmi planira da otpušta radnike u naredna tri meseca.

U Konjukturnom barometru Ekonomskog instituta se ističe da je posle trenda smirivanja inflacionih očekivanja, u avgustu došlo do ponovnog rasta tog pokazatelja, jer oko 50,7 odsto firmi očekuje rast svojih ulaznih troškova (inputa) u naredna tri meseca, a 22,1 odsto firmi očekuje rast cena svojih gotovih proizvoda.

Avgustovska anketa pokazala je da privrednici očekuju manji rizik u poslovanju u naredna tri meseca. U avgustu ove godine je prosečno korišćenje proizvodnih kapaciteta u domaćoj industriji iznosilo 60,5 odsto, a u avgustu lane bilo je 66 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: