Javni sektor napušta 14.000 ljudi

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da će u lokalnoj i državnoj administraciji biti otpušteno 14 hiljada zaposlenih.

Izvor: Tanjug

Subota, 12.09.2009.

12:44

Default images

Ona je napomenula da je neophodno održati kvalitet rada javnog sektora i dodala da će "ušteda u državnoj kasi ostvarena otpuštanjem zaposlenih u javnom sektoru biti vidljiva već sledeće godine".

"Otpremnine će iznositi 50 odsto godišnje plate, tako da će ušteda u budžetu biti polovina godišnjih zarada otpuštenih radnika", istakla je Dragutinovićeva i već za sledeću sedmicu najavila da bi trebalo da se imaju gotovi planovi uštede i dodala da su ministarstva poljoprivrede i spoljnih poslova već započela sa uštedama i otpuštanjima.

Dragutinovićeva je rekla da na 100 stanovnika treba šest javnih službenika, a viška zaposlenih najviše ima u opštinama na jugu Srbije. "Viška zaposlenih ima i u sektoru obrazovanja, kao i u zdravstvu, ali nisu višak doktori ili medicinske sestre, već administrativni radnici", rekla je ministarka.

Ona je napomenula da u otpuštanju zaposlenih postoje standardi koje treba poštovati i da se tačno zna koliko nastavnika treba da ima u osnovnoj školi u odnosu na broj učenika, koliko lekara u odnosu na broj stanovnika, pa tako i koliko činovnika u lokalnoj samoupravi.

Ministarka je ponovila da je Zakon o porezima na zarade potrebno zameniti novim koji bi bio pravedniji, efikasniji i jednostavniji. "Sadašnji zakon nije pravedan, jer postoji razlika u visini poreza medju ljudima koji isto zarađuju", kazala je Dragutinovićeva koja smatra da bi 65 odsto ljudi u Srbiji, koji imaju zarade ispod proseka, trebalo da ima i niže poresko opterećenje nego sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: