Pozitivna nedelja Beogradske berze

Nedelju za nama obeležio je neprekidan i furiozan rast domaćeg tržišta akcija koje je mereno indeksom Belex 15 poraslo 11,2 procenta.

Izvor: B92

Subota, 12.09.2009.

10:32

Default images

Ukupan promet u trgovanju iznosio je 4,1 milion evra, a veći deo realizacije je ostvaren u drugoj polovini sedmice. Svih pet trgovačkih dana intezitet tražnje za najlikvidnijim domaćim akcijama bio je prilično visok, čime je nastavljen snažan uzlazni trend otpočet s kraja prethodne nedelje.

Lider tržišta bila je niška AIK banka (AIKB) koja je uz skok od 22,3 procenta ostvarila promet od 89,5 miliona dinara, od toga više od polovine poslednjeg trgovačkog dana. Euforija za ovom akcijom dostigla je vrhunac u petak kada je prekočila 3.100 dinara, okončavši nedelju sa nezadovoljenom tražnjom na ovom nivou.

AIK je dostigao tržišnu kapitalizaciju od 25,6 milijardi dinara čime se po vrednosti prilično približio beogradskoj Komercijalnoj banci (KMBN). Komercijalna nije bila menu vodećim hartijama tokom sedmice, ni po prometu ni po povećanju vrednosti, te je sa skokom od 4,7 odsto značajno zaostala za indeksom.

Agrobanka (AGBN) je bila menu trgovanijim hartijama sa prometom od 27,2 miliona dinara uz nedeljno povećanje vrednosti od 10 procenata. Menu liderima rasta bile su još dve bankarske akcije – Čačanska (CCNB) je porasla nepunih 30 procenata, Privredna (PRBN) 23 odsto ali obe sa nevelikim prometima.

Od akcija iz realnog sektora najprometniji je bio beogradski Energoprojekt (ENHL) koji se konačno domogao kote od 1.000 dinara, prvi put posle godinu i po dana. Menu najvećim kupcima ove hartije bili su inostrani investicioni fondovi a prednjačio je švedski East Capital koji je četvrti po veličini akcionar ovog granevinara.

Solidnu realizaciju od 26,8 miliona dinara zabeležio je bečejski Sojaprotein (SJPT) koji je stigao do nivoa od 1.300 dinara samo mesec i po dana nakon što je javnoj ponudi 4,2 odsto akcionara deponovalo ove akcije na ceni od 851 dinar. Ova kompanija je početkom nedelje objavila da će otpočeti prodaju sopstvenih akcija (0,5 odsto od ukupnog broja), a ponuda svim akcionarima, koji su to bili 4. septembra, traje do 29. tekućeg meseca.

Solidan promet od 17,6 miliona dinara ostvario je i subotički Veterinarski zavod (VZAS) koji se pri kraju sedmice primakao nivou od 600 dinara. Valja izdvojiti još nekolicinu akcija iz realnog sektora. Istina, sa malim prometima, Tehnogas (TGAS) i Galenika fitofarmacija (FITO) povećali su tržišnu kapitalizaciju za oko 20 procenata.

Promet obveznica i dalje je prilično skroman i iznosio je ovaj put oko 650 hiljada evra, a prinosi svih serija i dalje se drže značajno ispod 6 procenata. Poslednje serije, A2015 i A2016, približile su se čak nivou od 5 procenata. I protekle sedmice održane su dve aukcije trezorskih zapisa. I na tromesečnim i na šestomesečnim državnim hartijama ostvaren je prinos od 12,03 odsto a ukupno je realizovano zapisa nominalne vrednosti 5 milijardi dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: