Trajal investira 2,5 miliona evra

Kompanija Trajal najavila je da će do kraja septembra nabaviti konfekcioner mašinu za proizvodnju guma, vrednu 2,5 miliona evra.

Izvor: Beta

Četvrtak, 10.09.2009.

13:52

Default images

Time će vlasnik Trajala, bugarski Brikel EAR, ispuniti deo obaveza iz ugovora o privatizaciji. Naime, Agencija za privatizaciju je 27. avgusta poslovodstvu Trajala dala poslednji rok od 30 dana da izvrše obaveze iz ugovora, a ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić je najavio da će ugovor biti raskinut ukoliko Brikel ne realizuje tu investiciju.

U poslovodstvu Trajala kažu da je Brikel, prema odredbama ugovora, u fabriku do sada trebalo da investira 9,5 miliona evra, a da će do kraja meseca ulaganja dostići 6,8 miliona evra.

Od toga je u prvoj i drugoj godini investirano 2,3 miliona evra, priprema se prijava još oko dva miliona evra investicija i nabavka konfekcioner mašine vredne 2,5 miliona evra, koja će omogućiti povećanje obima proizvodnje, bolji i ujednačeni kvalitet putničkih guma i proizvodnju guma novih dimenzija, naveli su u Trajalu.

U toj kompaniji naveli su da se vlasnik obavezao da u prvih pet godina investira 25 miliona evra, ali da je smatrao da su plate i proizvodnja značajniji od investicija i da je zbog toga do danas u obrtna sredstva uloženo oko 30 miliona evra da bi fabrika radila i da bi se plate isplaćivale.

"Agencija nije usvojila naš zahtev da makar deo tih sredstava bude priznat kao investicija", preciziralo je poslovodstvo Trajala.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić izjavio je nedavno da je država bila spremna da raskine ugovor o prodaji te fabrike, ali da je od poslovodstva dobila čvrstu garanciju da će mašina za konfekcioniranje guma biti uneta u fabriku u dodatnom roku.

"Ako ispune tu obavezu do kraja meseca, uz obaveznu isplatu zarada, kvalifikuju se da sačekamo dodatne investicije. Ako se to ne desi mi bez ikakvih dodatnih razgovora raskidamo ugovor", rekao je tada Dinkić i dodao da je poslovodstvo Trajala najavilo da će i dodatno investirati u tu liniju proizvodnje da bi postali stalni dobavljač Fijata.

U fabrici je, prema navodima poslovodstva, počela proizvodnja putničkih guma za koje se koriste ekološke sirovine, testiranje je pokazalo da odgovaraju evropskim standardima, a prvi rezultati Fijatovog testiranja za ugradnju su pozitivni.

Ta kruševačka fabrika prodata je u novembru 2006. godine za oko 12 miliona evra bugarskoj komapniji Brikel EAR. Zapošljava 2.400 radnika, u proteklih godinu dana proizvodnja u pojedinim celinama je u više navrata prekidana, nije bilo sirovina, gasa, delovi fabrika su bili bez struje, a zaposleni su nekoliko puta najavljivali, odnosno počinjali štrajk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: