Nema subvencija za stambene kredite

U ovoj godini ne planira se subvencionisanje stambenih kredita, izjavio je ministar za prostorno planiranje i životnu sredinu Oliver Dulić.

Izvor: B92

Utorak, 03.03.2009.

11:28

Default images

"U ovom trenutku nerealno je odobravanje subvencionisanih kredita za kupovinu stanova, jer za to jednostano nema para", kaže Dulić, koji je objasnio i da se sada jedino ozbiljno razmatra izgradnja socijalnih stanova.

Dulić je, na skupu o tržištu nekretnina, koji je organizovao "Ekonomist Medija grup", najavio da je njegovo ministarstvo spremno da formira agenciju za socijalno stanovanje i dodao da bi u narednoj godini moglo da se izgradi od 3.000 do 5.000 stanova za izdavanje socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.

On je naveo i da država razmatra neku vrstu subvencija za kupovinu građevinskog materijala domaćih proizvođača.

"Država očekuje da će na taj način ohrabriti investicije u građevinu i podići nivo stambene gradnje u Srbiji, što bi trebalo da smanji cenu kvadratnog metra", objasnio je Dulić.

Srbija proizvodi gotovo sve vrste građevinskog materijala, ali želimo da ohrabrimo i strane investitore da ulože u proizvodnju građevinskog materijala i otvore nove fabrike i nova radna mesta, a potom bi i oni mogli da uđu u program subvencija, ukazao je ministar.

Ministar se osvrnuo i na cene stanogradnje, konstatujući da 500 do 600 evra i jeste cena izgradnje kvadrata u Srbiji, a negde čak i tržišna, ako se izuzmu najveći gradovi, posebno Beograd i Novi Sad.

Kao glavne probleme na tržištu nekretnina u Srbiji, zbog kojih su cene visoke i koji obeshrabruju nove investicije, Dulić je naveo neregulisano tržište građevinskog zemljišta, visok stepen korupcije, brzinu izdavanja građevinskih dozvola i administraciju.

To će država pokušati da reši novim zakonom o planiranju i izgradnji, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, na izuzetno visoku cenu nekretnina, utiče i činjenica da jednu trećinu cene kvadratnog metra čini cena zemljišta.
Zbog toga se planira da se u novom zakonu o planiranju i izgradnji pronađe način da se ukine naknada za korišćenje građevinskog zemljišta i da se plaćanja državi reše kroz porez na imovinu.

Dulić je dodao da će tim zakonom biti skraćeno izdavanje građevinskih dozvila. Na listi Svetske banke Srbija je pala za 19 mesta po brzini izdavanja građevinskih dozvola zbog neefikasnosti administracije i sada se nalazi na 160. mestu.

U novom zakonu će se voditi računa o energetskoj efikasnosti zgrada, jer se u Srbiji troši 40 odsto više energije po stanovniku nego u EU.

Moguće subvencionisanje stanogradnje

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić najavio je juče mogućnost da država uskoro obezbedi subvencionisane kredite za stanogradnju, a cena kvadratnog metra tih stanova ne bi trebalo da bude veća od 500-600 evra.

Mrkonjić je rekao da Vlada, u okviru mera za prevazilaženje ekonomske krize, razmišlja da obezbedi subvencionisane kredite za stanogradnju i da se sada u Ministarstvu za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje istražuje jedan od modela koji bi bio prihvaćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: