Sredinom marta pregovori sa MMF-om

Guverner NBS Radovan Jelašić najavio je da sredinom marta predstoje novi pregovori sa MMF-om o novom kreditnom aranžmanu u iznosu od dve milijarde dolara.

Izvor: Beta

Utorak, 03.03.2009.

08:20

Default images

On je naveo da pregovori neće biti "nimalo laki ni jednostavni". "Prema važećoj regulativi MMF-a Srbija može maksimalno da dobije kredit u vrednosti od dve milijarde dolara", rekao je guverner Narodne banke Srbije.

Jelašić je rekao da kredit koji je Srbija dobila pre dva meseca, od oko 400 miliona dolara, "još nismo povukli" i podsetio da je tada naša država odbila ponudjenu mogućnost da dobije više sredstava, jer tada nije trebalo.

"U međuvremenu se ekonomska situacija pogoršala, jer su smanjenje privredne aktivnosti, kao i uvoz, pa je manji i prihod od carina i po osnovu PDV-a, pa ćemo sada, kao i mnoge druge zemlje, morati da pregovarmo oko novih kreditnih sredstva", objasnio je Jelašić za RTS.

Jelašić je dodao da delegacija MMF u Beograd neće doći sa konkretnim predlozima koji bi uključivali i smanjenje plata i penzija, ali da očekuje da Vlada Srbije, pre toga, definiše šta je to što je spremna da uradi da bi ispunila uslove za dobijanje nove kreditne podrške MMF-a.

On je rekao da je realno da se u pregovorima sa MMF-om istovremeno "preispituje prihodna i rashodna strana" srpskog budžeta, jer bi samo mere za povećanje prihoda značile i podsticaj inflaciji. Jelašić je istakao da je u Srbiji i dalje prevelika javna potrošnja i da se više troši nego što se zaradi.

Bolji život zavisi od cenovne stabilnosti

Bolji životni standard ne zavisi od toga da li će plate biti veće, već od cenovne stabilnosti, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić i izrazio bojazan da će još su prvom kvartalu biti probijen planirani nivo godišnje inflacije.

"Ako se plate povećaju za 10, a cena za 20 odsto, povećanje plata ne znači ništa, jer život neće biti bolji i zato je važno da NBS brine o stabilnosti cena koje se slobodno formiraju na tržištu, a vlada o stabilnosti cena koje reguliše država", rekao je Jelašić.

Guverner je istakao da su regulisane cene od Nove godine već porasle za devet odsto, a za celu godinu bilo je predviđeno 15 i dodao da "ako se nešto drastično ne uradi, probiće se predviđeni rast regulisanih cena koje će automatski uticati na ukupni rast potrošačkih cena".

Jelašić je rekao da je od oktobra, kad su se u Srbiji počele osećati posledice svetske finansijske krize, iz banaka povučena štednja od milijardu evra, a da su u januaru i februaru vraćeni štedni ulozi u iznosu od 130 miliona evra.

Guverner NBS je istakao da nije u sukobu sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, navodeći da "postoje različita mišljenja", ali da zajedno rade na rešavanju teškoća nastalih usled ekonomske krize.

Jelašić je izrazio bojazan da sve više građana koji su uzeli kredite za stanove neće moći da otplaćuju rate, pogotovo oni koji su kredite vezali za švajcarski franak. U Srbiji je oko deset odsto kredita hipotekarno, a polovina njih je vezana za švajcarski franak, dodao je Jelašić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: