"Punto" i za poljoprivrednike

Ministarstvo ekonomije je najavilo da će danas Fond za razvoj dati uputstvo bankama i da će i poljoprivrednici moći da dobiju povoljan kredit za kupovinu punta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

09:11

Default images

Nakon žalbi poljoprivrednika oglasilo se Ministarstvo ekonomije koje je najavilo da će problem poljoprivednih proizvođača biti rešen. Birokratska zavrzlama o tome da li su poljoprivrednici pravna ili fizička lica i kako se tretiraju njihovi prihodi, razrešena je dogovorom banaka i Ministarstva.

“Fond za razvoj će uputiti jedno konkretno uputstvo svim bankama. Došlo je do problema pošto su neke banke poljopivrednike, odnosno poljoprivredne proizvođače tretirale kao preduzetnike zbog poljoprivrednih dobara, odnosno gazdinstava i onda su ih upućivali na to da mogu da uzmu kredit suštinski kao pravna lica, odnosno kredite za likvidnost i za investicije, a ne da kao i svi građani uzimaju potrošačke kredite npr. za kupovinu ’punta’ ili kupovinu trajnih potrošačkih dobara”, objašnjava državni sekretar u Ministarstvu ekonomije, Nebojša Ćirić.

Operateri nekoliko banaka su objasnili da se vlasnik poljoprivrednog gazdinstva vodi kao pravno lice i da zbog toga nema pravo na kredit za “punto”, koji po uredbi države mogu da koriste samo fizička lica.

U Komercijalnoj banci vlada veliko interesovanje za kredite po subvencionisanim kamatnim stopama iz programa Vlade Srbije. U toj banci navode da su do sada građani zatražili kredite u vrednosti od 802 hiljade evra, a privreda preko 30 miliona evra. Od podnetih kreditnih zahteva građana, već je isplaćeno oko 450 hiljada evra.

Status poljoprivrednika, kada su u pitanju krediti za kupovinu "punta", kako kažu u Komercijalnoj banci, nije jasan.

“Problem će biti prevaziđen na takav način, u komunikaciji sa nekoliko banaka i sa Fondom za razvoj, da će prihod koje poljoprivredno domaćinstvo ostvaruje recimo u godinu dana biti tretiran kao prihod konkretnog poljoprivrednika, odnosno kao fizičkog lica. Tako da će i njima biti omogućeno da uzmu kredit“, najavio je Ćirić.

Stigli prvi delovi za punto, montaža sredinom meseca

U Zastavu je stigla prva kompozicija od 25 vagona sa delovima za "punto", čija će montaža u Kragujevcu, prema strateškom ugovoru države
Srbije i Fijata, početi krajem ovog meseca.

U prvom kontingentu nalaze se delovi za 200 automobila, a u "Zastavi" je u toku istovar prvih šest vagona.

Ranije je najavljeno da će delovi u kragujevačku fabriku stizati kontinuirano, za proizvodnju 400 vozila mesečno, ali s obzirom na veliko interesovanje građana za kupovinu automobila po sistemu "staro za novo" nije isključena mogućnost uvećanja proizvodnje i isporuka delova iz Torina.

Novi "punto", proizvodiće se na montažnim linijama na kojima se do kraja prošle godine proizvodio model "zastava 10".

"Punto" proizveden u Kragujevcu, biće identičan modelu "zastava 10", ali će nositi Fijatovu oznaku "punto 1.8.8.", a prodavaće ga dilerska mreža italijanske kompanije.

Ranije je direktor preduzeća "Zastava auto" Zoran Bogdanović izjavio da će stručnjaci "Fijata" nadgledati kompletan proces montaže prve "probne serije", posle čega će, krenuti i serijska proizvodnja.

Montaža "punta 1.8.8.", koji se ni po čemu ne razlikuje od automobila "zastava10" koji se do novembra prošle godine sklapao u Kragujevcu, dogovorena je nedavno kada je srpska delegacija boravila u torinskoj kompaniji i kada je potpisan ugovor koji je sastavni deo strateškog ugovora "Fijata" i Srbije.

Automobil "punto 1.8.8." prodavaće distributerska mreža italijanske fabrike automobila.

Moguće proširenje programa zamene starih kola za punto

Program kupovine "punta" uz popust od hiljadu evra i recikliranje starog automobila mogao bi da bude proširen pošto se prijavilo više od 5.000 zainteresovanih, rečeno je u Ministarstvu ekonomije Srbije.

Prema podacima Ministarstva, do 28. februara u 11 časova Zastavi se prijavilo 7.013 zainteresovanih za program zamene starog automobila za novi, a tim programom za sada je predviđena prodaja 5.000 automobila.

Uredba o programu zamene starih automobila za novi stupila je na snagu 28. februara i njome je predviđeno da se za subvencije izdvoji pola milijarde dinara.

Pravo kupovine po sistemu zamene staro za novo imaju pojedinci sa prebivalištem u Srbiji i firme sa sedištem u Srbiji, ukoliko imaju automobil proizveden pre 1. januara 1999. godine koji ne ispunjava ekološke standarde predviđene normom euro 3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: