Opada broj brokera na Berzi

Beogradska brokerska kuća Profešenel stok broker jedna je od tri koje su poslednjih dana februara prestale da rade, saopštila je Beogradska berza.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2009.

08:29

Default images

Nakon što je PS Brokeru, Atlas brokeru i Jubmes brokeru prestao status člana Beogradske berze, na srpskom tržištu kapitala ostale su 84 brokerske kuće.

U PS Brokeru su rekli da su odlučili da promene delatnost i prestanu da obavljaju brokerske delatnosti u Srbiji zbog velike finansijske krize i loših poslovnih rezultata tokom 2008.

Direktor PS Brokera Đuro Bajić kazao je da je krajem 2008. u Srbiji postojalo 90 brokersko-dilerskih društava uz očigledan pad obima poslovanja na Beogradskoj berzi. Naime, promet u 2008. je bio 71 milijardu dinara, a u 2007. godini 164 milijarde.

"Naša pesimistička predviđanja su dovela do procene ukupnog prometa za 2009. na nivou od oko 50 milijardi dinara, što je jedva dovoljno za minimalno pokriće poslovanja 20 brokera", istakao je Bajić.

On je dodao da bi u tom slučaju ukupan godišnji prihod od usluga bio na nivou od oko 300 miliona dinara.

U prilog tome, rekao je Bajić, idu i pokazatelj ukupnog januarskog prometa na Beogradskoj berzi od samo 1,43 milijarde dinara i trenutni izveštaji o trgovini koji su na strani obveznica stare devizne štednje.

"Samim tim, sigurni smo da će do kraja 2009. na Beogradskoj berzi ostati jedva 40 brokersko-dilerskih društava koja će uz velike napore i probleme tražiti dodatne izvore zarade kako bi pokrili tekuće troškove poslovanja", kazao je direktor PS Brokera.

Brokerski poslovi PS Brokera preneti su inače na partnera BĐ Platforma, a finansijski konsalting ostaće u domenu osnovne delatnosti PS Brokera.

Bajić je rekao i da će se firma preorijentisati na trgovinu hartijama od vrednosti na međunarodnim berzama zbog veće likvidnosti tržišta kapitala, kao i valutne stabilnosti (evro-dolar) koja je postala nepremostivi problem srpskog tržišta kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: