Inostrana ulaganja "zamrznuta"

Investicije stranih kompanija koje posluju u Srbiji zbog ekonomske krize sada su uglavnom "zamrznute", kaže Aleksandar Radosavljević.

Izvor: Politika, Tanjug

Ponedeljak, 02.03.2009.

08:33

Default images

"Strane kompanije koje ovde posluju, u ovogodišnje investicione planove za Srbiju upisale su od 700 do 800 miliona evra, ali većina ulaganja, prema sadašnjim procenama, krenuće tek od septembra. Te investicije su sada uglavnom 'zamrznute'", rekao je član Upravnog odbora Saveta stranih investitora u Srbiji Aleksandar Radosavljević.

On je dodao da će investicija biti manje i da će biti odložene, ali da, međutim, ima i novca i onih koji nalaze načine da ulažu i uvećavaju svoj prihod.

Radosavljević, koji je generalni direktor kompanije "Karlsberg Srbija", ubeđen je da bi kriza mogla da se pretvori u šansu za Srbiju, ali pod uslovom da vreme krize iskoristi da završi poslove koje nije obavila u proteklim godinama, kako bi svoju poslovnu klimu i investicioni "meni" učinila privlačnijim za ulagače od onoga što nudi konkurencija.

On je ocenio da će dolazak investitora zavisiti od "agresivnosti" kojom Srbija bude nastavila i sprovodila reforme, od toga koliko brzo bude otklanjala barijere za investiranje, od finansijskih do administrativnih, olakšala i pojeftinila njihov rad, pojednostavila procedure i ubrzala dobijanje građevinskih dozvola i naplatu poreza, donela nove zakone od kojih su mnogi već pripremljeni i usklađeni sa evropskom regulativom...

Radosavljević smatra da je država u pravu kad kaže da "Telekom" sada ne treba prodavati, ali je dodao da to ne znači da se ne treba pozabaviti onim državnim kompanijama koje nisu tako profitabilne.

On je ukazao da je najvažnije da se kurs dinara stabilizuje, a otkaze radnicima vidi kao poslednje rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: