Đelić: Srbija može još da se zaduži

Srbija može da se zaduži tri do četiri milijarde evra, a da ne ugrozi likvidnost, ocenio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.02.2009.

14:36

Default images

Đelić je kazao da je prostora za dodatno zaduživanje ima jer je Srbija sa učešćem javnog duga u bruto domaćem proizvodu manjim od 25 odsto, nisko zadužena zemlja. "Na nama je da taj prostor najbolje upotrebimo, jer jednom kada ga upotrebimo više se neće ponovo pojaviti za sledećih 10 godina", istakao je on.

Prema Đelićevim rečima, dodatno zaduživanje ne bi smelo da ode na tekuću potrošnju, odnosno u plate i penzije, već u ono što će unaprediti stanje u državi, kao što su Koridor 10, železnica, lokalna infrastruktura, podrška izvoznicima.

On je napomenuo da je jedno od merila za ulazak u dalje finansijske evropske integracije, da učešće javnog duga u BDP-u ne premaši 60 odsto, a neke zemlje, kao što je Mađarska, imaju dug od 100 odsto BDP-a, tako da je Srbija nisko zadužena.

Đelić je istakao da Vlada Srbije radi sve što je u njenoj moći da ne uđe u recesiju, podsetivši na paket mera za likvidnost i investicije privrede, kao i povoljne potrošačke kredite, a, kako je dodao, na "proleće i leto dolazi talas investicija u infrastrukturu".

On je kazao da treba sačekati dolazak Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiju polovinom marta, kada će se znati sve "koordinate", što se tiče privrednog rasta i javnih finansija Srbije, kao i dodatne podrške koju Srbija može dobiti od MMF-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: