Odbijene žalbe radnika RK Beograd

Odbijene su žalbe bivših radnika Robnih kuća (RK) "Beograd", kojom su oni tražili isplatu 30 odsto od prodajne cene, posle privatizacije tog trgovinskog lanca.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 25.02.2009.

14:13

Default images

Nakon Trgovinskog suda i Viši trgovinski sud u Beogradu odbio je kao neosnovanu tu žalbu, saopštila je Agencija za privatizaciju koja je više puta isticala da imovina RK "Beograd" nije prodata u skladu sa Uredbom o prodaji kapitala i imovine javnom aukcijom, već u skladu sa Zakonom o stečajnom postupku.

U saopštenju piše da iako je Agencija navodila da su potraživanja svih bivših radnika isplaćena u stoprocentnom iznosu sa kamatama, "bivši zaposleni RK 'Beograd' ne odustaju od namere da protivzakonito prisvoje 30 odsto prodajne cene, odnosno, dodatnih 108 miliona evra".

Viši trgovinski sud u Beogradu je presudom od 3. februara posebno ukazao na činjenicu da tužioci - Udruženje građana "Akcionari i poverioci robnih kuća" nisu ni aktivno legitimisani za podnošenje spornog zahteva.

Osim stoprocentne isplate potraživanja sa svim pripadajućim kamatama, bivši zaposleni RK "Beograd" su u još dva navrata dobili nepovratna sredstva iz budžeta republike, u ukupnom iznosu od 60 miliona evra.

Oni, međutim, nastavljaju sa žalbama čime odlažu okončanje stečajnog postupka, povećavajući troškove stečaja i umanjujući stečajnu masu.

Najnovija presuda Višeg trgovinskog suda samo je poslednja u nizu presuda kojima se osporavaju zahtevi bivših radnika RK "Beograd".

Agencija navodi i da bivši radnici traže i da im se isplate i potraživanja po osnovu deonica koje su nekada dobijali i uplaćivali u preduzeću sa zakonskom zateznom kamatom do dana isplate, kao i da im je više puta jasno predočeno da trenutkom otvaranja stečajnog postupka nad nekim preduzećem prestaje da postoji bilo koji oblik akcijskog kapitala.

Agencija za privatizaciju je pokrenula i postupak nadoknade sudskih troškova od strane tužilaca, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: