Cveta šverc iz Mađarske

Cena mesa je za 40 odsto niža u Mađarskoj nego u Srbiji, a nekih roba i upola, pa sve više raste šverc i prodaja na crno prehrambene i druge robe iz te zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2009.

10:35

Default images

Subotica i Segedin, dva grada u dvema državama, razdvojena svega desetak kilometara, pozornica su ovih dana veoma žive, ne baš legalne trgovine životnim namirnicama, u kojoj deblji kraj izvlače potrošači iz Subotice.

Reč je o švercu mesa i mesnih prerađevina koje dovitljivi trgovci iz Subotice donose iz Segedina da bi tu robu prodavali svojim sugradjanima po daleko višim cenama. Meso je u Evropskoj uniji, pa dakle i u Mađarskoj, jeftinije za više od 40 odsto, a ima i robe koja je s one strane naše granice jeftinija više nego dvostruko.

Ekonomski analitičari kažu da je to posledica globalne krize koja je zahvatila celu planetu, pa i Evropsku uniju. Građani jednostavno nemaju više para da troše kao nekad, pa su proizvođači i trgovci primorani da im se "dodvoravaju" drastičnim smanjenjem cena.

U Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i drugim većim članicama EU se zato već govori o deflaciji. Srbija, pak, ide kao i obično mimo sveta, pa se zato kod nas cene kreću u suprotnom pravcu, iako je problem kupovne (ne)moći i ovde isti kao i u EU.

Bilo kako bilo, disparitet cena je na prostoru od svega 10 kilometara naveo mnoge naše građane da ovih dana žestoko navale na mađarski konzulat u Subotici i traže vize.

U Subotici, masovne "ture za šverc" ponovo su oživele već gotovo zamrli ovdašnji "buvljak", gde su sada otvorene posebne, veletrgovinske mesare. Slika je ista kao u "normalnim" mesarama, a razlika je u cenama i te kakva.

Pri tom je posebno zanimljivo da je švercovano meso, iako znatno skuplje nego u Mađarskoj, još uvek drastično jeftinije nego u "običnim" subotičkim radnjama.

Minus osam stepeni, koliko je pre neki dan zabeleženo u Subotici, nije smetalo ni prodavcima ni kupcima - i jedni i drugi su zadovoljno trljali ruke.

Prodavci su zadovoljni zato što su dobro zaradili, a ni kupci nisu nezadovoljni jer su dosta uštedeli na nižoj ceni mesa, mesnih preradjevina i konzervi - tunjevine, neskafea, raznih vrsta soka, kompota i povrća pristiglog iz EU preko Mađarske.
Dimljena plećka, koja u subotičkim mesarama staje 520 dinara, u Mađarskoj se prodaje za 340 dinara, a na subotičkom "buvljaku" 400 dinara po kilogramu.

Pečenica je u subotičkim mesarama 900 dinara po kilogramu, u Segedrinu 420, a na subotičkom "buvljaku" 560 dinara.

Mađarski kulen je u ovom trenutku najtraženija roba, pa se u našim mesarama prodaje za 880 dinara, dok u Segedinu košta 400 dinara. Kilogram plećke u našim mesarama je 360 dinara, a but oko 500 dinara, a kod suseda 180 i 280 dinara.

Većina trgovaca na "buvljaku" uopšte nema prilike da pravi zalihe, jer im kupci sve "otimaju", unapred naručujući robu koja tek treba da stigne iz Segedina.

U Mađarskoj je česta i promotivna ili akcijske prodaja mesa, što znači po još nižim cenama od uobičajenih. Takva prodaja omogućava trgovcima da zarade, a ni dobavljači ništa ne gube, jer zarade na porezu na dodatnu vrednost, koji im se odbija na granici. Tako, na primer, oni za 400 evra pazara dobiju 40 evra nazad.

Nezadovoljni su samo vlasnici "normalnih" mesara sa kojima smo ovih dana razgovarali - zato što im je, zbog konkurencije "buvljaka", pao promet.

Vlasnici najvećih subotičkih mesara "Matijević" i "Bata Kole" kažu da kriza tera narod iz mesara na tezge gde je jeftinije.

Zašto je, međutim, meso upola jeftinije u Mađarskoj? Na to pitanje subotički mesari nemaju pravi odgovor, ali tvrde da švercovano meso stiže do nas po nižoj ceni zato što se pri tom krše mnogi propisi, poput pregleda veterinara, na primer!

U to je, međutim, teško poverovati jer se zna koliko su propisi EU strogi u svim domenima poljoprivrede.

Naši mesari brane cenu mesa i tvrdnjom da srpska država ne čini ništa za spas ugroženog stočnog fonda. Njima se, kažu, ne isplati da prodaju jeftinije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: