Novi aranžman sa MMF u aprilu

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da bi Srbija u aprilu trebalo da dogovori novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fodnom od oko dve milijarde dolara.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 24.02.2009.

12:37

Default images

Cvetković je istovremeno istakao da vlada ne planira smanjenje plata i penzija u okviru novog dogovora sa MMF- om. "Novi aranžman bi tek trebalo da se pregovara, ali nije realno da se palte i penzije smanjuju jer su one već obezvredjene slabljenjem dinara u poslednja dva meseca", rekao je on.

Cvetković je precizirao da će novi aranžman sa tom međunarodnom finansijskom institucijom biti dogovoren u narednim mesecima, odnosno da će sadašnji aranžman iz predostrožnosti postati redovan stend-baj aranžman sa podrškom za Srbiju od od oko dve milijarde dolara.

"Taj aranžman će obezbediti dodatnu podršku deviznim rezervama Srbije, ali će se njime stvoriti i uslovi za lakše dobijanje pozajmica od medjunarodnih kreditora", ocenio je Cvetković.

Premijer je naveo da Srbija u ovoj godini očekuje i 400 miliona evra makroekonmske finansijske podrške od Evropske unije za prevazilaženje krize i 100 miliona evra iz pretpristupnih fondova Unije (IPA).

Cvetković je kazao i da se priprema racionalizacija troškova u državnoj administraciji, ali da to ne znači i smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi.

"Vodiće se računa da se smanjenjem budžetskih troškova ne ugrozi funkcionalnost sistema", kazao je premijer i dodao da su pojedini pomoćnici ministara direktori određenih sektora u ministarstvima, tako da bi ukidanjem tih funkcija morali da se ukinu i ti sektori.

Cvetković je kazao da smanjenje budžetskih prihoda na osnovu naplate poreza na dodatnu vrednost nije posledica izbegavanja firmi da izmire tu obavezu već smanjenje proizvodnje, odnosno prometa robe.

Cvetković očekuje da će u Srbiji u ovoj godini biti obezbeđena makroekonomska stabilnost i da neće doći do recesije.
On je istakao da će se ove godine teško ostvariti planirani rast bruto domaćeg proizvoda od 3,5 odsto, ali da će izvesnog rasta ipak biti.

Vlada Srbije, naglasio je Cvetković, od oktobra prošle godine reaguje na globalnu ekonomsku krizu i nove mere za subvencionisanje kredita su bile dobra reakcija jer je pokazano veliko interesovanje privrednika i građana.

"Ako tako bude nastavljeno Vlada će razmotriti da se obezbedi dodatna sredsta za kreditiranje privrede i potražnje", kazao je on.

Dragutinović: Rano za rebalans budžeta

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da je suviše rano govoriti o rebalansu budžeta za ovu godinu jer se još ne zna kako će se kretati prihodi budžeta, pogotovo od akciza koje su najviše menjane.

Ona je dodala da ona vidi rešenje u menjanju i prihodne i rashodne strane bužeta.

Ministarka je istakla da je politika države u uslovima recesije da se ne ide samo na smanjenje rashoda, nego kombinacijom smanjenja nekih troškova i eventualno, povećanjem deficita.

Komentarišući najave u domaćim medijima da će u ministarstvima uslediti smanjenje broja zaposlenih da bi se smanjili troškovi države, Dragutinovićeva je kazala da nije upoznata sa bilo kakvim planom o racionalizaciji broja zaposlenih u državnoj upravi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: