Privrednici bi da ne plaćaju PDV

Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević kaže da članice asocijacije razmišljaju da prestanu da plaćaju PDV, poreze i doprinose.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 23.02.2009.

16:09

Default images

Stanje u privredi je takvo da je 60 odsto malih i srednjih preduzeća nelikvidno, dok je 20 odsto firmi na ivici rentabilnosti, rekao je predsednik asocijacije koja okuplja okuplja oko 323 hiljada poslodavaca, koji zapošljavaju 974.590 radnika.

Knežević je rekao da je najveći problem privrede Srbije siva ekonomija u koju se slivaju ogromni prihodi, a u kojima država nema nikakvih "zahvata" i da je neophodno da se nešto što pre uradi na tom planu. „U poslednje tri godine u sivoj ekonomiji se ostvaruje oko 50 odsto bruto društvenog proizvoda, odnosno oko 15 milijardi dinara", istakao je on. On smatra da je sadašnje stanje u preduzećima potrebno stabilizovati tako što bi poslodavci bili oslobođeni 20 odsto poreza i doprinosa, a da poslodavci, zauzvrat, za toliko povećaju plate. To bi sve na kraju povećalo i budžetske prihode. Tada bi, u krajnjoj liniji, veće zarade podstakle tražnju, a sve bi na kraju rezultiralo povećanim prihodima od PDV-a, dodao je on.

Knežević je ocenio da sadašnje mere vlade neće dati rezultate, ili će oni biti veoma skromni, jer preduzeća nisu kreditno sposobna za nova zaduživanja, dodajući da situacija sa naplatom budžetskih prihoda, pre svega od poreza, već sada nije najbolja.

Na taj problem upozorio je i ekonomista Miladin Kovačević koji je precizirao da su januarski prihodi u budžetu bili 20 odsto niži od predviđenih i da se situacija može samo pogoršavati u narednom periodu. On je naveo da rashodi budžeta neće morati da se smanjuju 20 odsto, ako se ide na još oštrije smanjivanje javne potrošnje.

Kovačević je naveo i da se smanjivanjem državne administracije ne mogu ostvariti značajnije uštede, već samo simbolične i da je ključ - ubrzavanje restrukturiranja javnog sektora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: