Svako četvrto preduzeće nelikvidno

Protekle nedelje rokovi plaćanja u privredi Srbije produženi su na 125 dana, zbog čega je svako četvrto preduzeće nelikvidno u februaru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2009.

11:45

Default images

Unija poslodavaca Srbije (UPS) upozorila je da produženje rokova naplate u značajnoj meri uzrokuje i država koja preduzećima šest, devet i više meseci duguje za obavljene poslove iz Nacionalnog investicionog plana. "Samo putnoj privredi, izvođačima građevinskih i elektroradova država sada duguje više od 43 milijarde dinara", navodi se u saopštenju.

UPS smatra da je u takvim uslovima predloženo povećavanje PDV-a i dalje zaduživanje zemlje kod Međunarodnog monetarnog fonda neprihvatljivo i dugoročno loše rešenje kojima se samo "kupuje vreme, a država bi bila gurnuta u još veći ekonomski sunovrat".

Avansna uplata PDV-a je, pored previsokih poreza i doprinosa na zarade, većih izdvajanja privrede za struju, vodu i komunalne usluge i drugih taksi, jedan od razloga nelikvidnosti srpske privrede, koja preti da zatvori ogroman broj malih i srednjih preduzeća, ali i velikih kompanija.

Najavu daljeg zaduživanja Srbije kod međunarodnih finansijskih institucija UPS ocenjuje kao lošu, jer će već podignuti krediti biti vraćani do 2045, a država "nema dovoljno jaku privredu koja bi mogla da u narednim godinama i decenijama stvori dovoljno finansijskih sredstava za otplatu dugova".

Unija predlaže da vlada, radi ublažavanja budžetske krize, donese odluke o izjednačavanje plata u javnom sektoru i privredi, kao i povećanje stope oporezivanja bogatih i donošenje zakona o porezu na luksuz, kako bi podela društvenog bogatska u periodu krize bila ravnomerinija.

U saopštenju se navodi da bi vlada trebalo da razmotri i ukidanje troškova reprezentacije za sva službena lica sem ministara, premijera i predsednika države, ograničavanjem broja službenih vozila i ograničavanjem ostalih troškova u javnim i državnim preduzećima.

I odluku vlade da novac iz programa za pomoć privredi u toku ekonomske krize dobijaju preduzeća koja će istovremeno ulagati u otvaranje svojih ispostava u drugim zemljama, Unija ocenjuje kao lošu, jer se, kako je navedeno, na taj način kreditiranjem nadoknađuju gubici tih kompanija, a istovremeno se narušava ukupna stabilnost države, jer se u periodu kada nema direktnih stranih investicija iznose devizna sredstva iz Srbije.

Unija poslodavaca podseća na predviđanja analitičara koja "govore da će se ekonomska kriza na Balkanu zadržati sve do 2011. godine" i apeluje na racionalnije upravljanje javnim preduzećima, sistemom državne uprave i javnim sektorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: