Sindikat Zastave traži isplatu para

Samostalni sindikat fabrike automobila Zastava saopštio je da se ne poštuje dinamika uplate zarada zaposlenima, predviđena protokolom Vlade Srbije i sindikata.

Izvor: Beta

Petak, 13.02.2009.

18:24

Default images

Radnicima koji su dobrovoljno napustili fabriku, prema socijalnom programu nije na vreme uplaćena mesečna naknada dogovorena protokolom, a predsednik sindikata Zoran Mihajlović kaže da je Protokolom sa državom predviđeno da će radnici Zastave redovno primati plate, ali uplata kasni 15 do 30 dana.

On je rekao i da država nije regulisala status radnika koji su prema socijalnom programu napustili fabriku i sada su nezaposleni. "Oni nisu primili obećani novac, a ne mogu ni da overe zdravstvene knjižice, jer im nije povezan radni staž", rekao je Mihajlović.

Samostalni sindikat fabrike automobila je objavio i spisak od 13 zahteva koje će uputiti Vladi Srbije, zbog odlaganja rokova iz Ugovora države Srbije i Fijata. Traži se da Protokol između Sindikata i Vlade Srbije bude dopunjen Aneksom 2 da bi radnici koji se ne opredele za socijalni program, bili zaštićeni do kraja realizacije Ugovora sa Fijatom.

Sindikat se zalaže da socijalni program bude produžen bez ograničenja i da se pitanje invalida reši u skladu sa Protokolom kroz zaštitne radionice. Saopsteno je da se traži i obezbeđnje izvršenja Ugovora sa čvrstim bankarskim garancijama od Fijata s obzirom da je već dostavljen zahtev za produženje roka za uplatu 200 iliona evra.

Sindikat zahteva da se od Fijata ne traži uplata ugovorne kazne od 30 miliona evra zbog prolongiranja rokova, ali pod uslovom da Vlada Srbije aneksira Ugovor da bi se Fijat obavezao da će prihvatiti Pojedinačni kolektivni ugovor Zastava automobili.

Socijalnim programom, kako se navodi u zahtevima Sindikata, treba predvideti da u naredne četiri godine od početka funkcionisanja nove firme neće biti otpuštanja, osim na dobrovoljnoj osnovi, uz saglasnost sindikata.

Imovina društva Zastava automobili ne sme da pređe u vlasništvo novoformiranog preduzeća Fijat automobili Srbija pre uplate poslednje rate od 200 miliona evra, a ni jedan zaposleni ne bi trebalo da zasnuje radni odnos sa novim poslodavcem pre tog roka.

Podrška sindikalcima

Generalni direktor Zastava vozila Zoran Radojević rekao je da uprava i političari treba da se založe "da isplata zarada ubuduće bude ekspeditivna, jer u suprotnom se može napraviti belaj, i ako dođe do problema sa platama ništa ne može da zaustavi nerede".

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović je naveo da je nedvosmisleno rečeno da će se zarade isplaćivati redovno, ali da uplata neopravdano kasni, "i to je krivica Vlade Srbije, a fabrika zbog toga gubi". Stevanović je pozvao radnike na strpljenje do kraja marta za kada je dogovoreno potopisivanje "aneksa strateškog ugovora Srbije i Fijata".

On tvrdi da će tada radnici dobiti odgovore na sva pitanja, da ugovor sa Fijatom nije ugrožen, ali da ga brine "atmosfera koja se tim povodom stvara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: