Drakulić: Mere Vlade ”neka prevara”

Vlasnik kompanije "Ist point" Zoran Drakulić kaže da je vladin paket mera za ublažavanje posledica krize shvatio kao "neku prevaru".

Izvor: Tanjug

Petak, 13.02.2009.

08:27

Default images

"Kada su druge države intervenisale, nisu izvlačile novac iz bankarskog sistema već su iz svojih rezervi davale novac za privredu i zato će privrednici ponovo tražiti sastanak sa Tadićem i Cvetkovićem da vidimo o čemu se radi", rekao je Drakulić u intervjuu za novi broj Ekonomist magazina.

"Mi smo tražili nove, sveže pare, a ne da neko izvlači postojeća sredstva, pa ih ponovo plasira. I onih 40 milijardi dinara kreditne podrške svelo se na dve milijarde dinara za subvencionisanje kamata", kazao je on.

Prema njegovoj oceni "to je Sizifov posao i potpuno drugačije od razgovora sa vladom da bi država trebalo da aktivira deo novca iz deviznih rezervi, a deo da obezbedi iz budžeta".

"Bojim se da od toga neće biti ništa. Mnogo je obećanja, mnogo se priča, ali nema još efekata. Ili neka kažu da nemaju para, da smo siromašni i da se snalazimo sami, a ne da nam obećavaju, a na kraju ne ispune", istakao je Drakulić.

Na primedbu da vlada i bez dodatnih intervencija u privredi računa na veliki budžetski deficit, on je istakao da "država mora da se zaduži da bi popunila budžet, jer bi bila katastrofa da se sada ide na prodaju Telekoma ili EPS-a, kad već te kompanije nisu prodate prošle godine kada je situacija na tržištu bila mnogo povoljnija za to". "Privreda je u ozbiljnom problemu. S jedne strane veliki izvoznici su pogođeni padom tražnje na svetskom tržištu, a s druge strane je veliki problem što trgovački lanci u Srbiji ne plaćaju svojim dobavljačima. To će dovesti do kolapsa cele privrede. Predviđam da će 50 odsto srpskih preduzeća do juna biti zatvoreno, jer neće moći da servisiraju svoje obaveze", upozorio je Drakulić.

On je naglasio da privreda ne može da izdrži to što veliki trgovinski lanci produžavaju rokove plaćanja dobavljačima. "Mnogi mali proizvođači jedva su izlazili na kraj i sa rokovima od 60 dana i nema šanse da prežive čekajući na svoj novac 150 dana. To ne može da ide u nedogled, jer i oni imaju svoje obaveze. Priča se da trgovački lanci duguju privredi oko 800 miliona evra. Šta će biti kad jedan po jedan proizvođač prestanu da rade, pa banke naplate potraživanja. To će biti čudo", kazao je vlasnik "Ist pointa".

S tim u vezi on je istakao da ne bi bilo dobro da veći deo novca iz vladinog paketa bude usmeren trgovačkim lancima. "To nije bila ideja, već da se obezbede krediti izvoznicima i, eventualno, onima koji supstituišu uvoz”, naglasio je Drakulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: