Manje subvencionisanih kredita

Vlada Srbije će ove godine izdvojiti samo 500 miliona dinara za subvencionisanje stambenih kredita, i to uz uslov da oni ne prelaze 40.000 evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.02.2009.

11:04

Default images

Na sednici Vlade Srbije koja je zakazana za sutra trebalo bi da bude usvojen program Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita koji će biti restriktivniji i u pogledu količine novca predviđenog za program, ali i u pogledu uslova za građane, potvrdio je za B92 državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić.

Pet odsto učešća, 20 odsto subvencija države i ostatak novca u vidu bankarske pozajmice, to je formula pomoću koje je veliki broj građana dolazio do stana u poslednje četiri godine. Dosadašnji model države za subvencionisanje stambenih kredita primenjivaće se i u 2009, ali uz određena ograničenja, kaže državni sekretar Ministarstva finansija.

"Što se tiče samih uslova, mogu da kažem da su oni pooštreni, u smislu da treba da budu usmereni prema onima koji su socijalno najugroženiji, i to se definiše kroz iznos koji će biti odobravan, a to je 40.000 evra, i kroz kvadraturu stana koju je moguće kupiti, a to je 50 kvadrata", rekao je Slobodan Ilić.

U ovoj godini će biti smanjen i iznos za stambene subvencije. Država će prvo uplatiti novac za subvencionisane kredite građanima koji su ugovor potpisali do kraja prošle godine.

Tek potom će usvojiti redovni program za 2009, a u kasi ima svega 500 miliona dinara za tu svrhu.

"Imajući u vidu da je preostao iznos od 180 miliona dinara za građane sa kojima su zaključeni ugovori o subvencionisanju stambenih kredita do 31.12.2008. godine i prema kojima se ta obaveza mora ispuniti, može se zaključiti da nije mnogo novca ostalo u ovoj godini za subvencionisanje stambenih kredita", kazao je Ilić.

Kamata koju banke smeju da zaračunaju za svojih 75 odsto pozajmice biće kao i do sada - šestomesečni Euribor plus - maksimalno 3,9 odsto, što je povećanje za 0,3 procentna poena. Ipak, urednik sajta "Kamatica" Dušan Uzelac veruje da će krediti biti jeftiniji nego prošle godine.

"Iako su podigli za 0,3 odsto maksimalnu maržu koju će banke moći da pripišu stambenim kreditima uz subvenciju države, krajnja kamata za stambene kredite će biti niža jer je došlo do ozbiljnog smanjenja Euribora, koji je samo krajem prošle godine bio na nivou od 5 odsto, a na današnji dan je 2 odsto", objašnjava Uzelac.

Uzelac ocenjuje da se neće mnogo osetiti drastično smanjenje iznosa koji država izdvaja za subvencije, jer je od oktobra prošle godine tražnja za stanovima drastično opala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: