Oprečni stavovi Dinkića i Škundrića

Ministar Mlađan Dinkić osporio je navode kolege Petra Škundrića da su Rusi dali garancije da će sva tri dela energetskog sporazuma s Rusijom biti realizovana.

Izvor: B92

Petak, 12.12.2008.

15:22

Default images

Na zajedničkoj sednici odbora Skupštine Srbije za industriju i privatizaciju, ministar ekonomije Mlađan Dinkić je kazao da je Srbije ušla u energetski aranžman sa Rusijom zbog gasovoda Južni tok, a da se sada sve svelo na to da će Rusi samo da kupe Naftnu industriju Srbije.

On je kazao da ruska strana nije dala pravne ni finansijske garancije da će izgraditi gasovod Južni tok i modernizovati skladište gasa Banatski dvor.

Dinkić je kazao da ako bi sada potpisali ugovor kojim se NIS prodaje Gaspromu, ali se ne garantuje izgradnja gasovoda i modernizacija Banatskog dvora, onda bi se postavilo pitanje ko će za to biti odgovoran.

On je kazao da je na sednici vlade jedan od ministara, ne precizirajući koji, rekao da je protumačio da bi Srbija mogla da sačuva Kosovo i ubrza put u Evropsku uniju ako bi se sporazum potpisao pod ruskim uslovima.

"Da je to tako, ja bih prvi dao NIS besplatno, ali smatram da su to besmislice", kazao je Dinkić i ponovio da je za njega i trojicu članova koji su napustili srpski pregovarački tim neprihvaljivo to što Gasprom ne želi da da garancije za dobro izvršenje posla.

Dinkić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije, napomenuo je da je do pre sedam dana vlada bila jedinstvena oko toga da se ne ulazi parcijalno u energetski aranžman, već da odmah garantue realizacije sva tri projekta.

"Neprihvatljivo je i to šsto u predlogu kupoprodajnog ugovora ne stoji kada bi Rusi isplatili 400 miliona evra za NIS", naglasio je Dinkić.

Ministar je dodao i da su Rusi predložili da se NIS zaduži pod komercijalnim uslovima odnosno da uzme kredit za investiticije, naglašavajući da NIS može i sam da uzme kredit za ulaganja i da mu za to nije potreban partner.

"Neprihvatljivo je i to da Rusi traže ekskluzivnost na preradu derivata nafte i što traže neograničene garancije za ekologiju što znači da bi sva šteta koja bi nastala išla na teret budžeta Srbije", istakoa je Dinkić.
On je naveo da su Rusi u pregovorima otvoreno rekli da ne mogu da garantuju izradnju gasovoda ugovorom već da mogu da potpišu samo memorandum i napomenuo da je ugovor obavezujući dok memorandum nije, što je velika razlika.

Dinkić je kazao da je predložio da se ugovorom o prodaji NIS-a u prvoj fazi proda 25 odsto kapitala, a u drugoj fazi, kada se potpiše ugovor za skladište gasa Banatski dvor, da se potpiše ugovor i za prodaju preostalih 26 odsto kapitala srpske naftne industrije.

Srpski ministar ekonomije je kazao i da je vrednost Gasrpoma smanjena četiri puta zbog svetske ekonomske krize, sa 360 na 90 milijardi evra i da je zbog toga pitanje da li mogu da realizuju projekat izgradnje gasovoda Južni tok. "Ako to mogu zašto ne potpišu ugovor?", upitao je Dinkić.

U odvojenom izlaganju na sednici odobora ministar energetike Srbije Petar Škundrić je kazao da je energetski sporazum između Srbije i Rusije dovoljna garancija da će se svi predviđeni projekti biti realizovati.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da ruska strana da finansijske garancije da će sva tri ptrojekta biti realizovana, ali je to ruska strana odbila smatrajući da je potpisani sporazum dovoljna garancija.

Škundrić je dodao da pregovaračka platforma Vlade Srbije u pregovorima sa Rusijom nije promenjena, kao i da nije promenjen ni pregovarački tim već su samo iz njega izašla tri člana.

Ministar rudarstva i energetike je naglasio da je energetski sporazum jedan od najboljih projekata za Srbiju i njime će se Srbija strateški pozicionirati prema Rusiji i EU.

"Smatram da razgovore treba da vodimo do kraja, sučeljavajući naše interese sa interesima ruske strane, a onda da ocenimo rezultat", kazao je Škundrić.

Škundrić je ocenio da bi neuspeh pregovora o energetskom sporazumu mogao da utiče na međusobne odnose Srbije i Rusije, navodeći da su dobri odnosi sa Rusijom izuzetno značajni za Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: